Sreda, 12 december 2018
Iskanje

Slovenski oljkar izumil način pridelave olja z ultrazvokom

10. okt. 2018 | 12:47
Dark Theme

Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno. Bajda, ki je sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je povedal, da je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.
Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba »odpreti« stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa mu pomagal elektronski strokovnjak. Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.
Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo