Četrtek, 17 januar 2019
Iskanje

Koga naj nas bo strah: Lige ali CasaPound?

6. nov. 2018 | 9:50
Dark Theme

Tržaška manifestacija neofašističnega gibanja CasaPound se je iztekla v svoje nasprotje. Skrajno desno grupacijo, je preglasil precej številčnejši sprevod antifašističnih sil. V času, ko nenehno pripovedujemo, da levice ni, je bil odgovor mesta silovit, nedvoumen. Trst je pokazal svojo protifašistično nrav, piše Saša Vidmajer v današnjem Delu. »CasaPound je nastala leta 2004. Izposodila si je taktike levice, na primer skvotanje, razkazuje posluh za socialne vsebine, skrb za Italijane, ne za priseljence, ponuja pravno pomoč pri zaposlovanju, stanovanju. S trgov in šol, z obrobja javnega prostora in obskurnih kulturnih prireditev ter glasbenih dogodkov je CasaPound v petnajstletnem obdobju prišla do parlamentarnih volitev. Smo pri vprašanju, koliko je CasaPound nevarna, koliko se je je treba bati. Stranka je letos spomladi dobila komaj 0,9 odstotka glasov, torej ostaja obstranska politična sila.«
»Toda pomemben je  njen kulturni vpliv. Za volivce so njeni radikalnost, ekstremizem in nasilje preveč odbijajoči, toda smiselno se je ozreti na gole politične ideje. Kot navaja politolog Elia Rosati, je Liga sedanjega ministra Mattea Salvinija vzela prenekatero točko iz programa CasaPound. Ni torej treba voliti stranke CasaPound, tu je vendar Salvinijeva Liga. Njegova govorica zveni manj skrajno in mnogi so se je že navadili - in vendar je komaj kaj manj zlovešča,« meni komentatorka Dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo