Petek, 18 januar 2019
Iskanje

Slovenski šoli v raziskavi Eduscopio

8. nov. 2018 | 17:01
Dark Theme

Izobraževalni zavod Jožefa Stefana iz Trsta in Klasični licej Primoža Trubarja iz Gorice sta se znašla na lestvicah raziskave Eduscopio, ki jo je tudi letos izvedla Fundacija Agnelli iz Turina s ciljem ugotoviti tiste šole, ki svoje dijake najbolje pripravijo na univerzitetni študij oz. zaposlitev. Raziskava je zaobjela približno 1,2 milijona mladih, ki so zaključili študij na kaki licejski ali tehnični oz. poklicni smeri ter so zdaj ali na univerzi ali v svetu dela. Pri tem so se podatki črpali iz seznama univerzitetnih študentov v Italiji ANSU pri ministrstvu za izobraževanje za akademska leta 2013/14, 2014/15 in 2015/16. Glede izbire univerze so se držali kazalca FGA, ki upošteva bodisi srednjo oceno, prejeto pri univerzitetnih izpitih, kot tudi odstotek pridobljenih študijskih kreditov, medtem ko so na področju zaposlovanja upoštevali odstotek dijakov, ki so se po končanem študiju zaposlili, ter usklajenost med opravljenim študijem in delom, v obeh primerih pa tudi odstotek diplomirancev, ki upoštevajo parametre ugotavljanja pripravljenosti na univerzitetni študij oz. zaposlitev.
Vrh lestvic zasedajo sicer šole, ki delujejo v Bariju, Bologni, Firencah, Milanu, Neaplju, Palermu, Rimu in Turinu, če pobrskamo po spletni strani raziskave Eduscopio pa najdemo tudi dve slovenski šoli: v Gorici je to Klasični licej Primoža Trubarja s 55,42-odstotnim kazalcem FGA, srednjo oceno pri izpitih 23,52, 64,58 odstotki pridobljenih kreditov in 86,7-odstotno pripravljenostjo na univerzitetni študij. V Trstu pa je Izobraževalni zavod Jožefa Stefana s 46 odstotki zaposlenih dijakov, ki pa so le v 25 odstotkih primerov našli zaposlitev, ki odgovarja opravljenemu šolanju. Vsekakor je zaposljivost dijakov zavoda Stefan 70,6-odstotna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo