Torek, 14 maj 2024
Iskanje

»Rojeva se solidna zamejska banka«

26. avg. 2017 | 18:23
Dark Theme

V petek, 1., in v nedeljo, 3. septembra, bosta v Kulturnem domu v Gorici (ob 18. uri) in v dvorani visoke šole Sissa pod Obeliskom (ob 10. uri) potekala izredna občna zbora Zadružne banke Doberdom in Sovodnje ter Zadružne kraške banke, na katerih bodo člani odločali o združitvi obeh bančnih zavodov. V vodstvih obeh bank si od tega koraka obetajo izboljšanje delovanja in zasledovanja dosedanjih ciljev ter seveda boljše kljubovanje izzivom. Nova združena slovenska banka bo sicer v deželnem merilu še vedno srednje-majhen zavod, a velikost ni pomembna, pomembno je učinkovito delovanje na tržišču. O tem sta prepričana predsednika uprav obeh bank Adriano Kovačič (ZKB) in Robert Devetta (ZB Doberdob in Sovodnje), ki sta pred občnima zboroma pričakovanja razkrila v pogovoru za Primorski dnevnik.
Kaj si obetate od združitve?
Adriano Kovačič: Naši dve slovenski zadružni banki sta se odločili za strateški projekt združitve, ki nima kratkoročnih, ampak predvsem srednje in dolgoročne cilje. Najvažnejše je, da bomo skupaj oblikovali močnejšo in bolj solidno banko. Združeni bomo bolje razvijali našo dejavnost na ozemlju tržaške in goriške pokrajine ter tudi bolje kljubovali novim izzivom: ne smemo pozabiti na vse spremembe, ki nam jih narekuje monetarna politika Evropske centralne banke, niti na tehnološke spremembe, ki so zelo spremenile naše navade. Zato mislim, da bomo združeni hitreje dosegali višje in bolj ambiciozne cilje od tistih, ki bi jih zadrugi dosegli ločeno.
Robert Devetta: Ta združitev je tudi sad spremembe na celotnem tržišču in ker se situacija na tržišču spreminja, se mora prilagajati tudi strategija bank. Obeti od te združitve so, da bomo lahko bolje zasledovali tiste cilje, ki smo jih že do sedaj iskali in zasledovali, torej ponujanje kvalitetne usluge našim članom. Ne smemo pozabiti, da smo zadruga in da naš cilj ni goli dobiček ter da v sklopu tega lahko pomagamo k razvoju kulturne in športne dejavnosti na ozemlju, kjer obratujemo. Jasno, združitev je izredna operacija, ki zahteva dodaten trud, prinaša tudi nevšečnosti, vendar zgodovina dokazuje, da je pozitivnih posledic več od nevšečnosti, saj tudi bodisi mi kot ZKB imamo za seboj že eno združitev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava