Četrtek, 13 junij 2024
Iskanje

AstraZeneca brani cepivo, dostavljala pa bo še manj od obljubljenega

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): za prekinitev cepljenja s tem cepivom ni razlogov

Evropa |
12. mar. 2021 | 19:21
Dark Theme

Ob vse daljšem seznamu držav, ki so se zaradi krvnih strdkov odločile prekiniti uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZenece, mu je to moralo znova stopiti v bran. Zapleti, povezani z AstraZeneco, se vrstijo: od napovedi manjših dobav EU do opozoril Evropske agencije za zdravila (Ema) o novih stranskih učinkih. Ema je danes sporočila, da je k možnim stranskim učinkom cepiva proti covidu-19 AstraZenece treba dodati hudo alergijsko reakcijo oziroma anafilaksijo.

Potem ko je več evropskih držav v minulih dneh prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov, se jim je danes pridružila Bolgarija, cepljenje s tem cepivom pa je preložila tudi Tajska.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da za prekinitev cepljenja s tem cepivom ni razlogov. »Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece,« je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga prenehali uporabljati. V bran cepivu je stopil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je napovedal, da se bo tudi sam cepil s cepivom AstraZenece, da bi pokazal, da mu zaupa.

Pomisleke glede varnosti cepiva je danes zavrnila tudi AstraZeneca, kjer so poudarili, da podatki ne kažejo na povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov pri cepljenih. »Analiza naših podatkov o varnosti za več kot 10 milijonov zapisov ni pokazala nobenega dokaza o povečanem tveganju za pljučno embolijo ali hujšo obliko venske tromboze,« je dejal tiskovni predstavnik AstraZenece. To velja pri vseh starostnih skupinah, spolih, v vseh državah in serijah cepiv. »Dejansko se ti dogodki med cepljenimi pojavljajo manj pogosto kot pri splošni populaciji,« je zatrdil.

V Bruslju in članicah EU je danes neprijetno presenetila informacija, da bo AstraZeneca zmanjšala načrtovano dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji v prvem četrtletju, in sicer za okoli 30 milijonov odmerkov, kar je tretjina pogodbenih obveznosti in za 25 odstotkov manj ob obljub, ki jih je to britansko-švedsko podjetje dalo februarja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava