Sobota, 02 december 2023
Iskanje

Avstrijski kancler Kurz odstopil s položaja

Odhaja le nekaj dni po policijski preiskavi v njegovem kabinetu; nalsednik naj bi bil sedanji zunanji minister Alexander Schallenberg

Dunaj |
9. okt. 2021 | 20:36
Dark Theme

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zvečer sporočil, da odstopa s kanclerskega položaja. V televizijski izjavi je po navedbah Slovenske tiskovne agencije dejal, da želi narediti prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. »Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam,« je dejal.

Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo stranke. Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Zaradi obtožb je grozil razpad vladajoče koalicije ljudske stranke z Zelenimi, ki so ocenili, da kancler ni več primeren za vodenje vlade. Sebastian Kurz sicer še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu. Na kanclerskem položaju naj bi ga nasledil strankarski kolega, zunanji minister Alexander Schallenberg.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava