Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Brexit: dogovor dosežen tik pred iztekom roka

Po desetih mesecih pogajanj sta Evropska unija in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu

24. dec. 2020 | 16:30
Dark Theme

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj vendarle dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili viri na obeh straneh.

Zadnji vozli na pogajalski mizi so bili dogovor o ribolovu in enakih konkurenčnih pogojih. V pogajanja sta se v zadnjih dneh vključila tudi britanski premier Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki sta bila v tesnih stikih in sta se v minulih dneh večkrat slišala po telefonu.

Da bo dogovor, ki naj bi po poročanju BBC obsegal okoli 2000 strani, lahko začel veljati, ga morajo potrditi države članice, britanski in Evropski parlament. Tako bo dogovor 1. januarja najverjetneje začel veljati samo začasno, Evropski parlament pa ga bo predvidoma potrjeval januarja.

»Končno smo dosegli dogovor,« je z olajšanjem na novinarski konferenci po koncu pogajanj v Bruslju povedala von der Leynova. Dodala je, da je to dogovor, za katerega se je splačalo boriti. Po njenih besedah bo ščitil evropske interese, poleg tega pa je dogovor po njenem mnenju tudi v interesu Združenega kraljestva. Poudarila je, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost v evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi gotovost za evropske ribiče. Dogovor bo poleg tega po besedah predsednice komisije zagotavljal sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost.

»Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za sabo,« je še izpostavila in poudarila, da je EU v času pogajanj ohranila enotnost. Slednje je izpostavil tudi glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

London in Bruselj sta tako štiri leta in pol po referendumu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU, sklenila dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Ta se je zgodil 31. januarja letos, konec meseca pa bo Združeno kraljestvo zapustilo še evropski notranji trg in carinsko unijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava