Sreda, 05 oktober 2022
Iskanje

Danes mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

V zadnjih desetih letih je opazen napredek, vendar sta diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti in spolne identitete še vedno prisotna

Svet |
17. maj. 2022 | 16:09
Dark Theme

Danes praznujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji. EU se je zavzela za okrepljena prizadevanja za izboljšanje na tem področju, v Evropskem parlamentu pa bodo dan obeležujejo s posebno razpravo.

EU ob mednarodnem dnevu znova poudarja pomen spoštovanja, varstva in uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih (LGBTI) oseb, so zapisali v Svetu EU. Približno dve milijardi ljudi na svetu po njihovih besedah živi v državah, kjer je homoseksualnost ilegalna, smrtna kazen za sporazumno spolno razmerje med istospolno usmerjenima pa je uzakonjena v 11 pravnih sistemih.

V zadnjih desetih letih je sicer opazen napredek, vendar pa sta diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti in spolne identitete še vedno prisotna in pri spoštovanju pravic oseb iz LGTBI skupnosti ponekod prihaja tudi do nazadovanja. Zaskrbljujoče je nasilje nad njimi, ki ga je dejansko še veliko več, kot o njem govorijo statistični podatki.

Pravice oseb iz skupnosti LGBTI so še posebej ogrožene na območjih oboroženih spopadov in izrednih humanitarnih razmer. Transspolnim, ki so želeli pobegniti iz Ukrajine zaradi ruske agresije, so preprečili izhod iz države, na območju pa je prihajalo tudi do nasilnih incidentov proti pripadnikom iz skupnosti LGBTI. Storiti bi bilo treba še več, da bi imeli ustrezno podporo in zaščito ter da bi bili na varnem, so zapisali v Svetu EU.

V Trstu bo ob 18. uri potekal shod na Velikem trgu, ki ga pripravljajo Arcigay Arcobaleno Trst-Gorica, Arcigay Friuli, Alfi Lune, Agedo Udine, FVG Pride, A Scuola Per Conoscerci, Euphoria Trans in Villa CARRA. V Slovenskem stalnem gledališču bodo ta dan obeležili z odprtjem razstave Amo (Ljubim).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava