Petek, 19 julij 2024
Iskanje

Desničarka pristojna za Slovence

Wanda Ferro (Bratje Italije) je državna sekretarka na italijanskem notranjem ministrstvu

Rim |
17. jan. 2023 | 6:25
Dark Theme

Državna sekretarka Wanda Ferro iz stranke Bratov Italije je v sklopu notranjega ministrstva odgovorna za jezikovne manjšine, torej tudi za slovensko. Vse je kazalo, da se bo z manjšinami, kot v času prve vlade Giuseppeja Conteja, ukvarjal ligaš Nicola Molteni, minister Matteo Piantedosi pa se je odločil za političarko iz Kalabrije. Uredbo o pooblastilih državnih sekretarjev je minister podpisal konec lanskega novembra, njegov sklep pa je bil v objavljen šele v sobotnem Uradnem listu (14.1.2023).

Ferro je na čelu ministrskega oddelka za civilne svoboščine, v katerega sodi urad za manjšine. Med njegove institucionalne pristojnosti sodi tudi vladno omizje za slovensko manjšino, ki je bilo ustanovljeno leta 2012 v času vlade Maria Montija. Od takrat je vladno omizje večkrat zamenjalo predsednika, zadnja sta bila Achille Variati (DS) in Ivano Scalfarotto (Živa Italija), ki sta se zelo potrudila pri vračanju tržaškega Narodnega doma Slovencem.

54-letna državna sekretarka na notranjem ministrstvu Ferro je svojo politično pot začela v skrajno desni MSI, nato je pristopila v Nacionalno zavezništvo, po krajšem postanku v Naprej,Italija se je pridružila stranki Giorgie Meloni. Bila je predsednica pokrajinske uprave v Catanzaru, spodleteli sta ji izvolitvi za županjo Catanzara in za predsednico Kalabrije. V poslansko zbornico je bila prvič izvoljena leta 2018, nato potrjena na lanskih volitvah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava