Četrtek, 21 september 2023
Iskanje

»Dvakrat sem prestavil poroko, sklenil sem, da tretjič je ne bom«

Pogovor z Janijem Rednakom, glasbenikom in producentom

Dane |
14. nov. 2022 | 11:09
Dark Theme

Nenavadnih kombinacij v zgodbi Janija Rednaka je veliko. Čeprav je Štajerec, je poročil Dolenjko, s katero si je dom ustvaril na Krasu. Poročila pa sta se v Trstu.A to je le začetek. Intervju z Janijem (uradno Janezom) Rednakom je pregled tega, kar je sledilo. Kot glasbenik je veliko nastopal z Vagabundi. Sredi Arizone, kjer so bivali v Natovi vojašnici, so prejeli vabilo na Kitajsko, kjer so potem bili večkrat. Bili so tudi na Tajskem, kjer so končali v zaporu.

Teh dogodivščin po svetu se je čez čas naveličal in si v Danah ustvaril bleščeč snemalni studio, kjer nastajajo oddaje, pesmi, plošče. Večkrat so pri njem tudi zamejski ustvarjalci.

Ko prideš v to kraško vas, ne moreš slutiti, da se v eni od hiš skriva snemalni studio. Pa še tako velik ...

Ko sva si ženo tu ustvarila dom, je bil spodnji prostor hiše prazen. Najprej sem mislil, da bi tu vadili z ansamblom, kar smo nekaj časa tudi počeli, a potem sem pomislil, da bi si lahko »poštimal« studio.

Čemu?

Vedel sem, da ne bom mogel v nedogled hoditi po svetu in igrati. Sedemnajst let sem bil profesionalni glasbenik v skupini Vagabundi. Nastopali in snemali smo v Sloveniji in tujini. A v določenem trenutku sem si želel nekaj stabilnega, nekaj kar bi mi, če bi se slučajno kaj zgodilo, omogočilo, da od nečesa le živim naprej. Ker sem pri snemanjih ansambla sodeloval kot producent in bil zraven pri miksanju, sem si zamislil, da bi si ustvaril svoj studio, doma.

Kako je naneslo, da sta se vi, Štajerec, in žena Dolenjka preselila v Dane?

Moja žena je nečakinja žal pokojnega duhovnika Stanka Zorka, ki je služboval v Rojanu. Ženin stric je v devetdesetih potreboval pomoč, zato se je žena preselila v Trst in se tudi zaposlila.

Prišli ste torej sem zaradi ženinega strica, duhovnika?

Ženi sem rekel, raje se prilagodim jaz tebi, tako da pridem v Trst, kot pa da bi ti prišla k meni na Štajersko. Čeprav sem iz Vinske Gore pri Velenju, imam rad morje in pridih Mediterana. Zato mi ni bilo težko priti na ta konec. Ker pa sem takrat dosti potoval, sem iskal prostor, ki bi bil hkrati blizu Trsta in dobra izhodiščna točka za potovanja. Dane imajo glede tega optimalno lego: si zraven avtoceste, hitro si v Kopru, hitro si v Italiji, hitro si v Avstriji ...

Kdaj ste se poročili?

Leta 1995.

Ste ženinega strica spoznali?

Seveda! Saj naju je on poročil in žena je do poroke živela pri njem v Rojanu.

Vaju je poročil v rojanski cerkvi?

Žal ne, kar bi si seveda želeli. Jaz sem namreč zaradi igranja že dvakrat prestavil datum poroke. Sklenil sem, da v tretje ga ne bom in sva se zato poročila na četrtek. Ker pa je bila ob četrtkih v Rojanu pred cerkvijo tržnica, to ni bilo mogoče in je stric Stanko predlagal cerkvico v Grljanu.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava