Četrtek, 08 december 2022
Iskanje
SSK

Fedriga odločno podprl prizadevanja za zajamčeno zastopstvo Slovencev

Predsednik FJK napovedal tudi konkretnejše sodelovanje s Slovenijo

Gorica |
26. jan. 2019 | 18:24
Dark Theme

»Slovenec v rimskem parlamentu mora biti predstavnik manjšine in ne državne politične stranke. Zajamčenega zastopstva ne bo lahko doseči, a predsednik Dežele Furlanije Julijske krajine bo v tem boju vaš zaveznik,« je na tradicionalnem novoletnem srečanju, ki ga je stranka Slovenske skupnosti organizirala v petek večer v Lantierijevi palači v Gorici, dejal predsednik FJK Massimiliano Fedriga, pri čemer si je prislužil huronski aplavz. Fedriga je v bistvu ponovil to, kar je povedal že na srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem pretekli teden v Ljubljani, vendar še bolj odločno. »Slovenci niso gostje naše dežele, so njen sestavni del in vezni člen s Slovenijo. Sodelovanje s sosednjo državo ne more biti zgolj občasno, temveč ga je treba nadgraditi. Skupni turistični prostor, mobilnost, logistika, so področja čezmejnega sodelovanja, ohranjanje krajevnih tradicij in kultur pa srce Evrope, kakršno imamo v mislih. A da Evropo ohranimo, jo moramo spremeniti,« je k temu dodal Fedriga.

Fedrigov nastop je bil v sozvočju z osrednjim govorom deželnega tajnika Igorja Gabrovca, ki je spomnil, da je SSk od vedno zagovornik avtonomnega političnega nastopanja Slovencev.

Fedriga odločno podprl prizadevanja za zajamčeno zastopstvo Slovencev

Deželni tajnik stranke je pragmatičen pristop napovedal tudi glede zavezništev na prihodnjih upravnih volitvah. »Kjer smo imeli dobre izkušnje ni razlogov, da bi spremenili partnerje. Kjer pa bomo še vedno naleteli na zaprta vrta, si bomo pač poskusili izmisliti tudi nove formule, ki naj pripomorejo k aktivni soudeležbi pri upravljanju našega prostora,« je dejal. A SSk drugačen pristop pričakuje tudi od nove deželne oblasti. Tako kot se je borila proti ukinitvi gorskih skupnosti in Pokrajin in nasprotovala medobčinskim zvezam, nasprotuje tudi vsem spremembam upravnega ustroja, kot je na primer tržaška mestna občina, ki bi »šibile in omejevale vlogo in suverenost zlasti majhnih občin.«

Organizatorji - srečanje je uvedel predsednik stranke Peter Močnik - so k mikrofonu povabili tudi župana Gorice Roberta Ziberno in Nove Gorice Klemna Miklaviča, ki sta obljubila, da bosta s konkretnimi urbanističnimi in gospodarskimi ukrepi ter kulturno izmenjavo dosegla večjo integracijo mest.

Fedriga odločno podprl prizadevanja za zajamčeno zastopstvo Slovencev

Senatorka Tatjana Rojc je glede izvolitve Slovencev v zakonodajna telesa pozvala k složnemu nastopu in napovedala skorajšnjo objave strokovne ekspertize, ki naj bi pokazala, katere so realne možnosti.

Fedriga odločno podprl prizadevanja za zajamčeno zastopstvo Slovencev

Slovensko vlado je v petek predstavljala državna sekretarka Olga Belec, poslanec italijanske narodnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža se je v meddržavnih odnosih zavzel za uveljavitev besedne zveze «pozitivna recipročnost«, južnotirolski evropski poslanec Herbert Dorfmann pa je svaril pred vračanjem nacionalizmov. »Lahko se vprašamo, ali je evropski projekt učinkovit, a ga nikakor ne smemo uničiti,« je dejal.

Fedriga odločno podprl prizadevanja za zajamčeno zastopstvo Slovencev

Stranka vabi na svoje novoletno srečanje predstavnike najrazličnejših političnih barv, mnogi so tudi prišli, med njimi tudi poslanec DS Ettore Rosato, opazna pa je bila v dvorani tudi prisotnost prvaka slovenske opozicije Janeza Janše.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava