Torek, 06 december 2022
Iskanje

Giorgia Meloni: Vlado bodo vodili Bratje Italije

Desnosredinska koalicija ima široko večino, voditeljica skrajno desne stranke že prejela čestitke Janeza Janše

Rim |
26. sep. 2022 | 7:12
Dark Theme

Desnosredinska koalicija je zmagovalka parlamentarnih volitev, vladala pa bo lahko s široko večino, čeprav rezultati niso še dokončni. V senatu si je prislužila več kot 43 % glasov, podobni odstotki se obetajo tudi v poslanski zbornici. Prva stranka so posfašistični bratje Italije Giorgie Meloni, za katero se je odločilo 26 % volivcev. Za slab volilni rezultat je poskrbela Liga Mattea Salvinija (9 %), ki je dosegla le približno odstotek več kot stranka Naprej, Italija.

»Danes smo spisali zgodovino,« je dejala Giorgia Meloni, ki bo predvidoma postala prva ženska premierka v zgodovini države. Povedala je, da bo spregovorila ob dokončnih rezultatih, namignila pa je tudi, da prve projekcije jasno nakazujejo, da bo imela Italija desnosredinsko vlado, ki jo bodo vodili Bratje Italije. Giorgi Meloni so že čestitali skrajno desna španska stranka Vox, sin brazilskega predsednika Jaira Bolsonara Eduardo Bolsonaro ter Janez Janša, ki je liderko Bratov Italije večkrat podprl na Twitterju v prejšnjih dneh.

V levosredinski koaliciji je največ glasov prejela Demokratska stranka (20 %), ki je po mnenju poznavalcev razočarala, čeprav je njen izid v skladu z napovedmi anket izpred dveh tednov. Predvolilna pričakovanja je preseglo Gibanje 5 zvezd, ki si je prislužilo 15 % glasov, rezultat pa je porazen, če ga primerjamo s tistim iz leta 2018.

Naveza Akcija-Živa Italija je prejela več kot 7 % glasov, naveza Zeleni-Levica nekaj več kot 3 % glasov. Okoli 3 % glasov naj bi prejela stranka +Europa.

Med liderji strank se je ponoči oglasil tudi vodja Gibanja 5 zvezd Giuseppe Conte, ki je kritiziral predvsem odločitev voditeljev Demokratske stranke.

BRATJE ITALIJE POSKOČILI NA RAČUN ZAVEZNIKOV

Če podatke primerjamo s tistimi iz prejšnjih volitev, so za največji podvig poskrbeli ravno Bratje Italije, ki so svoj rezultat izboljšali s 4,3 % na 26,4 %. Liga je potonila s 17,3 % na 9 %, Naprej, Italija pa s 14 na nekaj več kot 7 %. Demokratska stranka je izboljšala rezultat iz leta 2018, ko je zanjo glasovalo 18,76 % volivcev, Gibanje 5 zvezd pa je »padlo« z 32,6 % na 15 %.

V FJK VSAK DRUGI VOLIVEC ZA DESNICO

V FJK je desna sredina dosegla še boljši volilni izid kot na državni ravni, saj se je v senatu zanjo odločilo več kot 50 % volivcev, levosredinsko koalicijo je podprlo približno 25 % volivcev, za navezo Akcija-Živa Italija se je odločilo približno 8 % ljudi, za Gibanje 5 zvezd okoli 7 %.

NIZKA VOLILNA UDELEŽBA

Volitve je zaznamovala tudi izjemno nizka udeležba – pri 64 odstotkih je bila za kar devet odstotnih točk nižja kot na zadnjih volitvah leta 2018.

V FJK je bila letošnja volilna udeležba 66,21-odstotna, pred štirimi leti pa 75,12-odstotna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava