Petek, 31 marec 2023
Iskanje

»Glavnina sorodnikov žrtev fojb ne mara fašistov«

V Toskani ni videti konca polemiki o izjavah umetnostnega zgodovinarja Tomasa Montanarija

Siena |
7. sep. 2021 | 11:40
Dark Theme

»V preteklih dneh sem dobil številna pisma sorodnikov žrtev fojb: v okoli 30 odstotkov primerih gre za žaljivke, preostalih 70 odstotkov pisem pa gre za zahvale ljudi, ki nočejo, da se njihove drage istoveti z rimskimi pozdravi in s fašisti.« Umetnostni zgodovinar Tomaso Montanari (novi rektor univerze za tujce v Sieni) je takole komentiral svoje izjave o fojbah, ki so posebno v Toskani, a tudi drugod v Italiji, sprožile ostre polemike, katerim ni videti konca. Proti Montanariju je sinoči v Pratu, kjer je govoril na neki spominski prireditvi VZPI-ANPI, protestirala skupina desničarjev, med katerimi so bili tudi zastopniki stranke Bratov Italije.

Protest desničarjev proti Tomasu Montanariju
Protest desničarjev proti Tomasu Montanariju

V Sieni, kjer bodo v začetku oktobra nadomestne poslanske volitve, se je na Montanarija spravil tudi župan iz vrst desne sredine Luigi De Mossi. Dejal je, da rektor (službo bo nastopil oktobra) nikakor ne zastopa skupnosti Siene, zaradi Montanarijev izjav pa se je župan tudi opravičil Istranom in Dalmatincem.

Montanari ne zanika fojb, pravi pa, da je bila proglasitev 10. februarja za dan spominjanja na fojbe in eksodus Istranov politična napaka, ki se danes »obrestuje« s tem, da nekateri na skrajni desnici enačijo fojbe z židovskim genocidom, kot priča zakonski predlog Bratov Italije. Ni izključeno, da bodo fojbe odmevale tudi v volilni kampanji v Sieni, kjer se za mesto poslanca poteguje tajnik Demokratske stranke Enrico Letta. V središču pozornosti volitev bo vsekakor negotova usoda banke Montepaschi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava