Nedelja, 16 junij 2024
Iskanje

Iskani ubežnik se je pretvarjal, da je policist iz Pirana

8. maj. 2023 | 11:19
Dark Theme

Domnevni član balkanskega narkokartela je imel ob aretaciji v Kolumbiji ponarejene slovenske dokumente in izkaznico, s katero se je predstavljal za slovenskega policista, poročajo Primorske novice. Na njej je bil po fotografijah, ki jih je objavil časnik Semana, lažni podpis Marka Pogorevca, ki je policijo vodil med letoma 2000 in 2003, na ponaredku pa je letnica 2019.

Na dokumentih, ki so jih kolumbijski policisti zasegli ob aretaciji enega najbolj iskanih hrvaških ubežnikov Manuela Vulića, je bilo ime Borut Mozgan. Hrvat je imel pri sebi osebno izkaznico, potni list, policijsko izkaznico in vozniško dovoljenje na tuje ime. Na dokumentih je poleg imena tudi naslov, ki dejansko obstaja. Gre za Razgled nad Piranom. Izmišljeno ni niti ime na dokumentih, očitno gre za krajo identitete. Po poročanju kolumbijskih medijev naj bi se Vulić predstavljal za mednarodnega policista, ki naj bi opravljal preiskave za diplomatska predstavništva.

Njegovo lažno identiteto so razkrili, ko je od varnostnih organov ZDA v Kolumbijo prišla informacija, da gre za človeka, ki ga išče Hrvaška. 37-letnega Vulića, z vzdevkom Strup (Veneno), rojenega v Zagrebu, hrvaški Uskok išče zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem kokaina iz Južne Amerike v Evropo, pa tudi s preprodajo orožja in načrtovanjem umora.

Po poročanju hrvaških novinarjev naj bi bil Vulić povezan s srbskim narko šefom Darkom Šarićem. Bil je obraz na Europolovem seznamu najbolj iskanih v Evropi, iskali so ga z Interpolovo rdečo tiralico, še vedno je tudi na seznamu tiralic hrvaške policije. Skrival se je v kolumbijskem mestu Pereira. Kolumbijski policisti so ga ob sodelovanju Interpola prijeli nedaleč od hotela, kjer je pred tem s svojimi družinskimi člani praznoval rojstni dan.

Kolumbijski mediji poročajo, da se preiskava njihove policije še ni končala, saj nadaljujejo z iskanjem kontaktov, ki jih je imel v njihovi državi, Peruju, Ekvadorju in Braziliji. Hrvata so že premestili v Bogoto, kjer bo počakal na odločitev o njegovi izročitvi.

Hrvaški Uskok je proti kriminalni združbi, ki naj bi ji pripadal Vulić, obtožnico vložil že pred dobrimi desetimi leti. Med drugim naj bi iz Brazilije pretihotapili približno 340 kilogramov kokaina, vrednega 12,8 milijona evrov. Vulić pa naj bi bil vpleten tudi v umor enega od pomembnih članov združbe, na katerega so v Ekvadorju streljali leta 2020, poročajo Primorske novice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava