Četrtek, 15 april 2021
Iskanje

Istat: popis kmetijstva bo tudi v slovenskem jeziku

Predsednik italijanskega statističnega zavoda Gian Carlo Blangiardo odpisal deželnemu svetniku Igorju Gabrovcu: na pomanjkljivost sta ob njem opozorili še Kmečka zveza in senatorka Tatjana Rojc

FJK |
26. feb. 2021 | 6:25
Dark Theme

Predsednik italijanskega statističnega zavoda Gian Carlo Blangiardo je včeraj s pismom deželnemu svetniku Slovenske skupnosti (SSk) Igorju Gabrovcu sporočil, da bodo slovenskim kmetovalcem v Furlaniji - Julijski krajini omogočili, da obveznosti ob sedmem splošnem kmetijskem popisu opravijo v slovenščini. Na spletni strani zavoda sta že dostopna slovenska popisna pola in informativno pismo (na desni strani v razdelku »Allegati«), v kratkem pa bo Istat za pomoč pri izpolnjevanju vprašalnika zaposlil tudi osebje z znanjem slovenščine.

Na kršenje pravice slovenskih kmetov je prva, v začetku januarja, opozorila slovenska stanovska organizacija Kmečka zveza, v zvezi s tem pa se je v parlamentu oglasila tudi senatorka Tatjana Rojc, ki je na pristojna ministra naslovila vprašanje.

Gabrovec je Blangiardu pisal sredi januarja in ga opozoril na določila, ki jih vsebujeta državni in deželni zakon za zaščito slovenske manjšine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo