Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Italijanska diplomacija za Narodni dom

Na rimskem vladnem omizju tudi bodoči veleposlanik v Ljubljani

Rim |
11. nov. 2019 | 6:28
Dark Theme

Italijansko zunanje ministrstvo se je v prvi osebi angažiralo za tržaški Narodni dom ne samo v vidiku 100-letnice njegovega požiga, temveč tudi za rešitev vprašanja skladno z zaščitnim zakonom za slovensko manjšino. Da je tako, priča dejstvo, da se je nedavnega zasedanja vladnega omizja za manjšino (prvega po lanskih volitvah) udeležil tudi veleposlanik Carlo Campanile, ki bo po še neuradnih vesteh v kratkem nasledil Paola Trichila za krmilom italijanskega veleposlaništva v Sloveniji. Problematiko Narodnega doma v imenu ministra Luigia Di Maia spremlja opolnomočeni minister Francesco De Luigi, ki se na Farnesini ukvarja z odnosi s Slovenijo in obenem tudi z italijansko manjšino v Istri in na Reki, dobro pa pozna tudi stvarnost Slovencev v Italiji.

Druga Contejeva vlada je torej, kot kaže, resno vzela dogovor o Narodnem domu, ki sta ga pred dvema letoma v Rimu sklenila tedanja zunanja ministra Italije in Slovenije - Angelino Alfano in Karl Erjavec. V duhu tega sporazuma se bo torej z zapletenim vprašanjem Narodnega doma, bolj zavzeto kot doslej, ukvarjala tudi italijanska diplomacija, začenši z njenim zastopnikom v Ljubljani. To pomeni, da je Rim uvrstil Narodni dom neposredno v kontekst italijansko-slovenskih bilateralnih odnosov, kar je sicer že bil, a ne v tako izraziti in izstopajoči obliki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo