Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Janša kritičen do Logarja in somišljenikov

V Logarjevi Platformi sodelovanja vidi SDS "projekt rušenja"

14. feb. 2024 | 19:24
Dark Theme

Prvak SDS Janez Janša je po tistem, ko trije poslanci niso podpisali izjave o zvestobi SDS do konca mandata, ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Zatrdil je, da poslanska skupina SDS ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.

Izvršilni odbor SDS je minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, rok se je iztekel v torek. Izjavo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke, med njimi ni poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

"Poslanska skupina ne razpada, če nekaj poslancev te izjave ne podpiše," je v pogovoru za N1 dejal predsednik SDS Janša. Po njegovih besedah je namreč za opozicijsko stranko pomembno le, da ima poslanska skupina dovolj poslancev, da lahko zahteva sklic sej in uporabi druge instrumente opozicije, kot je interpelacija. "Ali je ta številka 24, 25, 26, 27 je lahko strateškega pomena, če si v koaliciji in je vsak glas pomemben, ne pa, če si v opoziciji," meni.

Zatrdil je tudi, da ne gre za presenečenje, ampak korake, skladne s tem, kar je v preteklosti odločil izvršilni odbor SDS. To je, da politična slika postane dovolj jasna zgodaj, ne da se nova lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je to zgodilo v primeru Gregorja Viranta.

Ocenil pa je, da očitno nastaja nova poslanska skupina. Skladno s poslovnikom DZ lahko namreč poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci.

Če pa se poslanci, ki omenjene izjave niso podpisali, za ta korak ne bodo odločili in bodo ostali del poslanske skupine SDS, pa bodo v slednji odločali, "kako je z logistiko, ki pripada poslancem". Vsi trije poslanci so namreč člani več delovnih teles DZ. Poslanka Irgl je med drugim predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Kaloh podpredsednik odbora DZ za pravosodje, Logar pa podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko. Medtem ko poslanska skupina poslanca ne more izločiti iz svojih vrst, pa lahko poda predlog za razrešitev z mest v posameznih delovnih telesih DZ.

Janša je sicer popoldne v izjavi za medije o morebitnih sankcijah za omenjene tri poslance dejal še, da ne gre toliko za vprašanje sankcij, temveč za to, da stranka ve, na koga lahko računa na naslednjih volitvah. V luči tega je v podkastu Kluba slovenskih podjetnikov izpostavil tudi, da je Logarju stranka omogočila poslanski mandat. "Anže Logar ni bil izvoljen v svojem rojstnem okraju, ampak v privilegiranem okraju, kjer ima stranka bistveno višji rating," je spomnil Janša.

Za N1 pa izpostavil tudi, da za SDS odtegnitev podpisov omenjenih treh poslancev ni odločilni znak, da Logar ustanavlja svojo stranko. "Odločilni znak je bila ustanovitev platforme, ki nam je bila na nek način tudi pojasnjena kot prva stopnica do stranke oziroma liste," je poudaril.

Glede političnega delovanja Logarja izven matične SDS in v društvu Platforma sodelovanja, zaradi česar je tudi v stranki vladalo nekaj napetosti, pa je Janša dejal še, da tako Logar kot Irgl govorita, da sta desnosredinska politika. Slednje po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS.

V nasprotnem primeru bi namreč člani poudarjali, da so sredinski politiki in realno povezovalni. "Ce ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa ni poleg poslancev SDS nobenega poslanca iz drugih strank, potem zelo težko blefiraš, da gre za kaj drugega, kot za projekt Virant številka dva," je kritičen Janša.

V današnji izjavi za medije je zavrnil tudi špekulacije, da gre za usklajen manever med njim in Logarjem. "Na levi strani volilnega telesa to vedo. Tudi takrat, ko je šlo za Virantovo listo, niso nasedli. Na desni strani telesa pa je več naivnosti in zaradi tega je treba zadeve razčistiti," je dejal Janša.

Odzval se je tudi na današnji zapis Logarja, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. Po Janševem mnenju bi Logar to moral povedati "tudi drugemu človeku na platformi, gospodu Jerneju Pikalu". Slednji je namrec nedavno za Delo dejal, da sam ne bi sodeloval v vladi, ki bi jo vodil Janša.

V poslanski skupini so medtem danes z odzivi skopi. Poslanec Žan Mahnič je dejal, da je sam izjavo podpisal, poslanska skupina pa po njegovih besedah ne razpada, ampak je enotna. "Kaj je s tistimi, ki niso podpisali, pa je treba njih vprašat," je dejal. V Logarjevem društvu sicer vidi "projekt rušenja SDS".

"Vsak ima svobodno izbiro," pa je kratko komentirala poslanka Alenka Jeraj.

Dogajanje v SDS je danes komentiral tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je predlog za podpis tovrstnih izjav označil za "zanimiv pristop demokratične stranke". Kot eno od možnosti za takšen korak vidi discipliniranje lastnih poslancev, kot drugo pa "ustvarjanje šova, vtisa, da je nek razdor, ki ga očitno lahko tudi ni". Pomenljivo pa je po njegovem mnenju, da izjave niso podpisali trije poslanci, toliko jih je namreč potrebnih za ustanovitev poslanske skupine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava