Sreda, 06 december 2023
Iskanje

Legendarni Pink Floyd objavili pesem za Ukrajino (video)

Gre za prvo novo pesem skupine po letu 1994

Pariz |
8. apr. 2022 | 11:25
Dark Theme

Legendarna britanska glasbena skupina Pink Floyd je po skoraj treh desetletjih, prvič po letu 1994, danes objavila novo pesem. Gre za singel Hey, Hey, Rise-Up (Hej, hej, vstani), ki ga je posvetila Ukrajini. Z njim bodo zbiral sredstva za humanitarne namene, povezane z vojno v Ukrajini.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Gre za prvo avtorsko glasbo skupine Pink Floyd po albumu The Division Bell iz leta 1994. Na albumu The Endless River iz leta 2014 je namreč do takrat neobjavljen material, ki je nastajal ob ravno snemanju albuma The Division Bell.

Osnovo za najnovejšo pesem je skupina Pink Floyd dobila pri pevcu Andriju Hlivnjuku, članu ene od največjih ukrajinskih skupin BumBoks. Video, ki je kmalu postal viralen, je snemal na kijevskem Sofijskem trgu. Hlivnjuk je sicer prekinil svetovno turnejo in se vrnil v Ukrajino, da bi pomagal braniti svojo državo.

»Tako kot številni čutimo bes in frustracijo zaradi tega podlega dejanja proti neodvisni, miroljubni, demokratični državi, ki jo napada ena od velikih svetovnih sil in pobija njene ljudi,« so na Twitterju objavili Pink Floydi.

V sporočilu za javnost je vodja Pink Floydov David Gilmour dejal, da ga je ganil Hlivnjukov video posnetek. Šlo je za močan trenutek, ki ga je želel uglasbiti je povedal. S Hlivnjukom, ki je v bolnišnici v Kijevu, kjer se zdravi po minometnem napadu, se je Gilmour tudi pogovarjal in mu med drugim zaigral del pesmi po telefonu, nad njo pa je bil ukrajinski pevec navdušen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava