Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

Luksuzni hotel v nekdanjem fašističnem taborišču

V trdnjavo Mamula ob črnogorski obali so italijanske oblasti deportirale ženske, otroke in antifašiste

2. jul. 2022 | 10:24
Dark Theme

Na otočku Luštica, ki je znan tudi kot otok Mamula, ob vhodu v Boko Kotorsko (Črna gora) je neka švicarska družba zgradila luksuzni hotel, ki v tem času sprejema prve goste. V hotelu je na voljo tudi manjši prostor-galerija, ki zelo na splošno prikazuje zgodovino otočka in obrambne trdnjave, ki so jo tam sredi devetnajstega stoletja zgradile avstro-ogrske oblasti.

Petični gostje ne bodo seznanjeni, da so italijanske fašistične oblasti v začetku leta 1942 trdnjavo spremenile v taborišče. Najprej je italijanska okupacijska oblast tja deportirala ženske in otroke iz vasi Pobor pri Budvi na črnogorski obali, potem pa črnogorske antifašiste in partizane. Zgodovinski viri pravijo, da je tam do kapitulacije Italije 8. septembra 1943 v nemogočih razmerah živelo okoli 2300 ljudi, 130 pa so jih pazniki ustrelili ali pustili, da umrejo od lakote in bolezni. Italijani so med drugim tam ustrelili Eša Sarajlića, brata znanega bosanskega pesnika Izeta Sarajlića. Trpko zgodovino Mamule je v dokumentarnem filmu Mamula All Inclusive predstavil režiser Aleksandar Rejlić.

Italijanski vojak straži taborišč (iz filma Campo Mamula-Lupiga)
Italijanski vojak straži taborišč (iz filma Campo Mamula-Lupiga)

Kot poroča spletni portal Lupiga, ki ga povzema observatorij za Balkan in Kavkaz OBC Transeuropa, je luksuzni hotel v nekdanjem fašističnem taborišču naletel na različne odzive. Nekateri pravijo, da je treba Mamulo turistično ovrednotiti, drugi (med njimi redki še živeči deportiranci in njihovi sorodniki) pa menijo, da bi morali, če ne drugo, goste hotela in obiskovalce otoka seznaniti, da je bil tam kraj trpljenja in smrti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava