Sobota, 23 september 2023
Iskanje

Milka vs. Ritter sport: kdo lahko proizvaja kvadratno čokolado?

Nemško zvezno sodišče je odločilo, da čokoladice v obliki kvadrata bodo tudi v naprej na voljo le pod znamko Ritter Sport. Milka je tako izgubila desetleten pravni spopad, da bi ta pravica pripadla tudi njej.

27. jul. 2020 | 12:10
Dark Theme

KARLSRUHE – V Nemčiji se je ta teden zaključil spopad, ki je vzbudil precej pozornosti med sladkosnedi. Kot je odločilo nemško zvezno sodišče, bodo čokoladice v obliki kvadrata tudi v naprej na voljo le pod znamko Ritter Sport. Milka je tako izgubila desetleten pravni spopad, da bi ta pravica pripadla tudi njej. Proizvajalec čokolad Ritter Sport, družba Alfred Ritter, se že dolga leta drži enakega slogana: »Kvadratno. Praktično. Dobro.« V podjetju trdijo, da je kvadratna oblika njihove čokolade del njihove tržne strategije, povezane z izvorom njihove čokolade, zaradi česar pa da je povezana tudi z določenimi pričakovanji kakovosti.

V Milki, ki je del belgijske skupine Mondelez, so na drugi strani prepričani, da pravica do kvadratne čokolade ne bi smela biti v rokah le enega proizvajalca. A sodišče je, kot omenjeno, zavrnilo dva poskusa izpodbijanja te izključne pravice proizvajalca Ritter Sporta.

Kot so pojasnili na sodišču, kvadratna oblika ne bi spremenila kakovosti Milkinih čokolad, prav tako ne bi vplivala na ceno, torej poslovanje Milke.

Kvadratno obliko čokolad so pri Ritterju začeli v podjetju uporabljati leta 1932, ko je soustanoviteljica Clara Ritterocenila, da se mora dati čokolado lepo spraviti v žep vsake športne jakne, ne da bi se pri tem zlomila.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava