Petek, 24 maj 2024
Iskanje

Mirošič povabil predsednika ZDA v Lipico

Novi slovenski veleposlanik predal Bidnu poverilna pisma

ZDA |
30. sep. 2023 | 7:33
Dark Theme

Novi slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Iztok Mirošič, nekdanji veleposlanik v Rimu, je predsedniku ZDA Josephu Bidnu predal poverilna pisma predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Mirošič je zagotovil, da si bo prizadeval za nadaljnji razvoj odličnih bilateralnih političnih meddržavnih odnosov in napredek med državama.

Poleg tega, si bo veleposlanik prizadeval za promocijo strateškega dialoga z ZDA in posebej za krepitev kulturnih vezi, ki močno povezujejo oba naroda.

Akcija ameriškega generala Georgea Pattona, s katero je ob koncu druge svetovne vojne rešil pred uničenjem slovensko kulturno dediščino izjemnega pomena – plemensko čredo konjev Lipicancev - močno povezuje ZDA in Slovenijo. Zato je Mirošič predsednika Bidna povabil na obisk v Lipico.

Kobilarno je leta 2008 obiskala britanska kraljica Elizabeta. Veliko zaslugo za njen takratni obisk v Sloveniji ima Mirošič, ki je bil takrat veleposlanik v Londonu.

Predsednik Biden je slovenskemu diplomatu izrazil dobrodošlico ob nastopu dela v ZDA v času posebej pomembnemu za evropsko varnost. Slovenijo je označil za pomembnega partnerja in zaveznika v zvezi NATO.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava