Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Na hrvaško-srbski meji v avtomobilu odkrili radioaktiven material

Na nevaren tovor so opozorili senzorji na mejnem prehodu

Srbija |
7. mar. 2023 | 15:15
Dark Theme

Srbska policija je v soboto na mejnem prehodu s Hrvaško Bezdan pridržala tri hrvaške državljane, ki so v avtomobilu prevažali radioaktiven material, in sicer del strelovoda. Na nevaren tovor so opozorili senzorji na mejnem prehodu, ki so zaznali večjo količino radioaktivnega materiala v vozilu.

O primeru je v ponedeljek zvečer prvi poročal lokalni portal SOinfo.org. Po pisanju portala je policija pridržala voznika in dva sopotnika, potem ko so senzorji na mejnem prehodu zaznali visoko raven sevanja in navzočnost »resne količine« radioaktivnega materiala v vozilu, ki je nameravalo zapustiti Srbijo.

Po prijavi incidenta je na mejni prehod Bezdan, ki leži blizu mesta Sombor, prišla posebna dežurna ekipa in potrdila navzočnost radioaktivnih elementov v vozilu. Zabeležili so tudi visoko raven sevanja na območju mejnega prehoda, še piše portal.

Hrvaške državljane sumijo kaznivega dejanja vnosa nevarnih snovi v državo ter nedovoljene predelave, odlaganja in skladiščenja nevarnih materialov. Zanje so že odredili pripor.

Radioaktivni material je prevzelo in uskladiščilo javno podjetje Nuklearni objekti Srbije, ki je nosilec licence za skladiščenje radioaktivnih odpadkov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V podjetju so zagotovili, da ne predstavlja več nevarnosti za zdravje prebivalcev.

Znakov posledic sevanja niso odkrili niti na devetih policistih, ki so na mejnem prehodu Bezdan odkrili del strelovoda, je za Tanjug pojasnil direktor beograjskega inštituta za medicino dela Aleksandar Milovanović.

Milovanović je dejal, da se policisti počutijo dobro. Dodal je, da so opravili analizo krvi in jih po zdravniškem pregledu odpustili domov. Predlagal je tudi zdravniški pregled hrvaških državljanov, ki so prevažali radioaktivni material.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava