Torek, 18 februar 2020
Iskanje

»Nobena rešitev ni rešitev«

Kemijski inženir Maurizio Fermeglia o jedrskih elektrarnah in drugih načinih pridobivanja energije

Trst |
27. avg. 2019 | 7:16
Dark Theme

Če za trenutek odmislimo politično čvekanje in se zadeve lotimo vsebinsko, je dilema zelo fascinantna. Odpira namreč pogled v prihodnost. In ta pogled je - srhljiv. Človek namreč živi, ne da bi vedel, kako bo preživel.

Gre za vprašanje, ali potrebujemo jedrske elektrarne. Znova ga je odprl slovenski predsednik vlade Marjan Šarec, ki je prejšnji teden obiskal Nuklearno elektrarno Krško (NEK). Tamkajšnji blok bi po napovedih deloval še do leta 2043, zato si Šarec želi, da bi zgradili novega. Tako v Avstriji kot v Italiji so že protestirali, češ da gre za varnostno grožnjo.

A donedavni rektor univerze v Trstu Maurzio Fermeglia jedrskim elektrarnam ne nasprotuje zaradi domnevne nevarnosti, ampak predvsem zaradi radioaktivnih odpadkov in indeksa EROEI (angl. energy returned on energy invested).

Gre za razmerje med tem, koliko energije si pridobil z določenim postopkom in koliko energije je ta postopek terjal. In ta pove, da tudi obnovljivi viri niso rešitev. Z današnjim znanjem in tehnologijo človek nima rešitve, s katero bi si v prihodnosti zagotovil dovolj energije. Razen če ...

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo