Petek, 14 junij 2024
Iskanje

Od srede preko plinovoda Severni tok 1 le petina ruskega plina

Gazprom kot razlog za zmanjšanje dobave navaja popravilo še ene turbine

Rusija |
25. jul. 2022 | 19:04
Dark Theme

Od srede bo v Evropo preko plinovoda Severni tok 1 pritekala le petina ruskega plina. Ruski energetski velikan Gazprom je namreč napovedal, da bo zmogljivost zmanjšal na 20 odstotkov, kot razlog pa navedel popravilo še ene turbine.

Cena plina je ob napovedi novega korenitega zmanjšanja dobav poskočila, v Amsterdamu je plin kotiral 176,62 evra na megavatno uro. Podražitev je presegla 10 odstotkov.

Gazprom je že junija dobavo zmanjšal za 60 odstotkov. Zdaj pa je energetski velikan sporočil, da bo pretok plina po plinovodu, ki teče pod Baltskim morjem, v sredo padel na 33 milijonov kubičnih metrov, kar predstavlja 20-odstotno kapaciteto plinovoda.

Dnevna kapaciteta Severnega toka 1 znaša 167 milijonov kubičnih metrov, pri čemer je rusko podjetje dobavo junija znižalo na 67 milijonov kubičnih metrov. Takrat je Gazprom razlog pripisal pokvarjeni turbini, ki jo je podjetje Siemens poslalo na popravilo v Kanado. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer pretekli teden zagotovila, da je turbina že na poti in bo pravočasno v Rusiji, zato je poudarila, da ni razlogov za zmanjšanje dobave. Moskva sicer ves čas trdi, da ostaja zanesljiv dobavitelj, iz Kremlja pa so danes sporočili tudi, da jih popolna zaustavitev plina v Evropo ne zanima.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava