Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Pod gladino Bajkalskega jezera orjaški teleskop

Gre za enega največjih podvodnih teleskopov na svetu za opazovanje nevtrinov v vesolju, meri 0,5 kubičnega kilometra

Rusija |
15. mar. 2021 | 7:03
Dark Theme

Globoko pod gladino Bajkalskega jezera na jugovzhodu Rusije so v soboto namestili enega največjih podvodnih teleskopov na svetu. Teleskop, ki so ga poimenovali Bajkal-GVD, je namenjen za opazovanje nevtrinov v vesolju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nevtrine je izjemno težko odkriti, voda pa to nalogo olajša. Teleskop so Rusi v sodelovanju z Nemčijo, Češko, Poljsko in Slovaško namestili na globini od 750 do 1300 metrov približno štiri kilometre od obale tega največjega in najglobljega sladkovodnega jezera.

Bajkal-GVD (Gigaton Volume Detector) so začeli graditi leta 2015, sestavljen pa je iz kroglastih modulov iz stekla in nerjavečega jekla z dolgimi strunami optičnih detektorjev. V zaledenelo jezero so jih v soboto spustili skozi odprtino, ki so jo naredili v ledu.

Predstavnik Inštituta za jedrske raziskave Dimitrij Naumov je pojasnil, ga bodo v prihodnosti še nadgradili, da bo meril en kubični kilometer. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je Bajkal-GVD največji nevtrinski teleskop na severni polobli, po besedah Naumova pa predstavlja konkurenco ameriškemu teleskopu Ice Cube, ki je nameščen pod antarktičnim ledom na južni polobli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava