Nedelja, 07 avgust 2022
Iskanje

Slovenec v italijanski uniformi, ki ni klonil fašistom

Pozabljena zgodba Milana Trebšeta, za smrt katerega se je opravičila Ursula der Leyen

22. okt. 2021 | 6:25
Dark Theme

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v začetku julija v Fossoliju pri Carpiju v Emilji-Romagni spomnila internirancev v nacifašističnem taborišču in se njihovim sorodnikom opravičila za povzročeno zlo. »Sramujem se, da so moji rojaki ravnali tako surovo in nasilno,« je dejala Von der Leyen, ki jo je spremljal predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. Spominska slovesnost je sovpadala z obletnico pokola (12.7.1944), v katerem so esesovci najprej zverinsko mučili in nato pobili 67 internirancev iz Fossolija. Pokol se je zgodil na bližnjem strelišču v kraju Cibeno, morilci so svoje žrtve izbrali naključno kot maščevanje za smrt šest nemških vojakov, ki so umrli v nekem atentatu v Liguriji.

Milan Trebše (arhiv VZPI-ANPI)
Milan Trebše (arhiv VZPI-ANPI)

Med ubitimi talci v Cibenu je bil tudi 28-letni Slovenec iz Srpenice pri Bovcu Milan Trebše. Primorski dnevnik je s pomočjo Roka Uršiča, predsednika področnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOV Slovenije za Tolmin, Bovec in Kobarid, raziskal njegovo življenjsko zgodbo, ki je malo poznana.

Milan Trebše je skupaj z večino pobitih talcev pokopan na milanskem pokopališču Musocco v grobnici slavnih s številko 64 in z nagrobnim kamnom 187. Rodil se je kot Milan in bil za vse Milan, nato mu je fašistični režim poitalijančil ime v Milano Vittorio. Na milanski grobnici je zapisan kot Milan Trebse, kar pomeni, da mu je italijanska republika vsaj »vrnila« ime, s katerim se je rodil.

V domači Srpenici niso pozabili Milana Trebšeta. Njegovo ime je vklesano na vaškem spomeniku padlim partizanom iz leta 1951, za katerega je načrt izdelal Jože Plečnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava