Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Sprevod s kraljem Karlom III. in Camillo pozdravile množice ljudi

V opatiji bo sedaj sledilo kronanje kot uradna slovesnost od prenosu naziva in pooblastil na novega kralja

London |
6. maj. 2023 | 11:31
Dark Theme

Iz Buckinghamske palače proti Westminstrski opatiji je na približno dva kilometra dolgo pot krenil sprevod s kraljem Karlom III. in kraljico Camillo, ki ju bo na slovesnem obredu v opatiji okronal canterburyjski nadškof Justin Welby. Ob poti ju je pozdravila večtisočglava množica navdušencev.

Kraljevi par se je v opatijo popeljal s kočijo, ki je bila leta 2012 narejena ob 60. obletnici vladanja kraljice Elizabete II. Gre za sodobnejšo različico kraljeve kočije z okni na električni pomik in klimo, medtem ko se bosta v palačo po obredu vrnila z zlato kočijo, ki so jo uporabili v vseh kronanjih od leta 1830.

V opatiji bo sedaj sledilo kronanje kot uradna slovesnost od prenosu naziva in pooblastil na novega kralja. Obenem gre tudi za versko slovesnost, ki pomeni potrditev monarhove vloge kot vodje anglikanske cerkve. Obred, poln simbolike, sega skoraj 1000 let v preteklost, in med drugim vključuje kraljevo prisego, maziljenje, umestitev in samo kronanje.

Prihod Carla in Camille v Buckingamsko palačo (ANSA)
Prihod Carla in Camille v Buckingamsko palačo (ANSA)

Karlovo kronanje bo postreglo tudi z več odstopanji od dosedanje tradicije. Med drugim bodo med sodelujočimi tudi škofinje in voditelji verskih manjšin, seznam gostov pa je veliko bolj raznolik kot v preteklosti, ko so ga v veliki meri zapolnjevali pripadniki starega plemstva.

Medtem ko je kronanje Elizabete II. leta 1953 v opatiji spremljalo okoli 8000 ljudi, je Karla III. tokrat pričakalo nekaj več kot 2200 gostov iz 203 držav. Med glavnimi udeleženci so člani britanske kraljeve družine, pa tudi predstavniki domače politike, vključno s premierjem Rishijem Sunakom in njegovimi predhodniki.

Tam so še številni tuji voditelji, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ameriška prva dama Jill Biden in soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

Med njimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je skupaj z drugimi voditelji že v petek zvečer udeležila sprejema v Buckinghamski palači. Kot je ob tem sporočila na Twitterju, se je kralj ob pozdravnem srečanju spomnil na obisk v Sloveniji leta 1998 ter dejal, da imamo lepo deželo s čudovito naravo.

Vabila v opatijo je prejelo še približno 850 ljudi, ki so se izkazali s svojim delovanjem na področju dobrodelnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava