Nedelja, 28 maj 2023
Iskanje

Svetoivančanka Manuela Ruppel poučuje italijanščino na gimnaziji v Nyköpingu

Po opravljeni habilitaciji za srednješolskega profesorja je dokončno izbrala pedagoško smer, ki se ji posveča še danes

31. avg. 2019 | 10:54
Dark Theme

»Fridays for future« oziroma Petki za prihodnost se glasi naslov kampanje mlade švedske okoljske aktivistke Grete Thunberg, ki je z ekološko jadrnico prek Atlantika pravkar prispela v New York, na skupščino OZN. Med njenimi podporniki je tudi Manuela Ruppel, Svetoivančanka, ki že osem let poučuje italijanščino na gimnaziji v Nyköpingu, mestecu s 30.000 prebivalci, ki leži kakih 100 kilometrov južno od prestolnice Stockholm.

Šestdesetletna Manuela, nekdanja dijakinja klasičnega liceja F. Prešerna v Trstu, je diplomirala iz tujih jezikov na univerzi v Vidmu, kjer je študirala angleščino, italijanščino in srbohrvaščino. Od samega začetka študija je kot prekarna profesorica poučevala italijanščino na slovenskih nižjih srednjih šolah na Tržaškem, po diplomi pa je opravila habilitacijo za srednješolskega profesorja ter dokončno izbrala pedagoško smer, ki se ji posveča še danes.

Kako pa je pristala na Švedskem? Po ločitvi od soproga se je začela izpopolnjevati na različnih jezikovnih tečajih. Usoda je hotela, da je na enem od teh v Toskani spoznala Šveda Andersa in se odločila za selitev na sever Evrope.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava