Četrtek, 30 maj 2024
Iskanje

Tudi Elifriulia iz Ronk z reševalnimi helikopterji za Hrvaško

Hrvaška bo s prihodnjim letom prvič razpolagala s helikoptersko reševalno službo, ki jo bo nudil mednarodni konzorcij

Zagreb |
3. okt. 2023 | 19:18
Dark Theme

Hrvaška bo s prihodnjim letom prvič razpolagala z lastnimi reševalnimi helikopterji oz. s helikoptersko reševalno službo. Sedemletno pogodbo, vredno 62,5 milijona evrov, so danes v Zagrebu podpisali predstavniki hrvaške vlade in predstavniki mednarodnega konzorcija, ki je zmagal na razpisu, pri katerem sodelujejo družbe EliFriulia iz Ronk, španska Eliance helicopter global services iz kraja Sabadell pri Barceloni in hrvaška Eli-Adriatik iz Matuljev. V kliniko Dubrava v Zagrebu, kjer so podpisali pogodbo, je danes priletel helikopter Airbus H 145.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

»Ne gre za le za predelani helikopter oz. reševalni helikopter v tradicionalnem smislu,« je poudaril hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš, »ker ga niso načrtovali inženirji, pač pa zdravstveni delavci in strokovnjaki za urgentno medicino.« Reševalne helikopterje bodo namestili na Reki, v Splitu, Zagrebu in Osijeku. Z Reke in iz Splita bodo poleteli helikopterji Airbus H145, iz Zagreba in Osijeka pa Airbus EC 135.

Predstavnik Eli-Adriatik Edi Furlan je v imenu konzorcija povedal, da predstavlja podpis pogodbe za vse tri soudeležene družbe pomemben mejnik in napovedal, da nameravajo nuditi najboljšo možno storitev z namenom, da bi zaščitili človeška življenja. Eden od ciljev helikopterske reševalne službe bo zagotavljati prevoz poškodovanih v najhitrejšem možnem času.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava