Sreda, 17 julij 2024
Iskanje

Umrl nekdanji nemški finančni minister in vidni politik Wolfgang Schäuble

Velja za eno najpomembnejših osebnosti nemškega političnega življenja v zadnjih 30 letih

27. dec. 2023 | 14:54
Dark Theme

V starosti 81 let je umrl nekdanji nemški finančni minister in predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble, je danes sporočila njegova družina. Schäuble velja za eno najpomembnejših osebnosti nemškega političnega življenja v zadnjih 30 letih. Med drugim je bil minister za finance med krizo v območju evra.

Schäuble je umrl v torek zvečer na svojem domu v krogu družine po dolgi in težki bolezni, poročajo nemški mediji.

V svoji dolgoletni politični karieri je bil med drugim minister za finance in notranje zadeve, vodja Krščansko-demokratske unije (CDU), vodja poslanske skupine CDU/CSU in predsednik parlamenta. Bil je poslanec z najdaljšim stažem, v klopeh bundestaga je sedel od leta 1972.

Schäuble, ki je bil minister pod nekdanjima kanclerjema Helmutom Kohlom in Angelo Merkel, je odigral ključno vlogo pri ponovni združitvi Nemčije leta 1990 po padcu berlinskega zidu.

Od poskusa atentata nanj, ki ga je oktobra 1990 izvedel duševno prizadet moški, je bil Schäuble na invalidskem vozičku, vendar to ni ustavilo njegove politične kariere.

Leta 2009 je prevzel vodenje finančnega ministrstva in je veljal za eno najmočnejših političnih figur v vladi kanclerke Merkel.

Zaradi svoje varčevalne politike in stroge drže do zadolženih južnoevropskih držav, zlasti Grčije, je bil deležen tako hudih kritik kot tudi pohval.

Leta 2017 je bil izvoljen za predsednika bundestaga, drugo najvišjo funkcijo v državi, ki jo je opravljal do leta 2021.

Nemški kancler Olaf Scholz je ob smrti Wolfganga Schäubleja na družbenem omrežju X zapisal, da je Nemčija »izgubila navdušenega misleca, strastnega politika in bojevitega demokrata«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava