Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

V Luki Koper odprli nov kamionski terminal

Terminal pri Serminu razpolaga z 203 mesti za tovorna vozila

Koper |
10. jan. 2024 | 15:45
Dark Theme

V Luki Koper so danes uradno odprli novi kamionski terminal pri Serminu z 203 mesti za tovorna vozila. Starega, ki je bližje središču Kopra, so že nehali uporabljati, zaradi česar pričakujejo zmanjšanje prometnih težav. Naložba je vredna približno 13 milijonov evrov, od tega so pet milijonov pokrili z evropskimi sredstvi.

Po besedah predsednice uprave Luke Koper Nevenke Kržan je današnji dan pomemben mejnik v razvoju Luke Koper, saj so zaključili eno pomembnejših naložb in naredili odločen korak k učinkovitejši ureditvi pristaniške logistike. Izrazila je prepričanje, da bodo z novo infrastrukturo in z naslednjimi naložbami prispevali tudi k večji pretočnosti glavnih mestnih vpadnic. Gradnja Serminske in nato še Bertoške vpadnice se ji zdi ključnega pomena, saj bodo z njima lahko v polni meri izkoristili potencial novega kamionskega terminala in dveh novih vhodov.

Za gradnjo kamionskega terminala so pridobili pet milijonov evrov iz programa Instrument za povezovanje Evrope. Tudi zato novi objekt izpolnjuje zahtevnejše standarde z vidikov varnosti in kakovosti storitev. Kot je dejala Kržan, pa je to za Luko Koper tudi obveza k izpolnjevanju strategije, da postane prva izbira med pristanišči na južni evropski transportni poti.

Kot je spomnila, konec lanskega leta sprejeta strategija razvoja do leta 2028 predvideva za 780 milijonov evrov naložb. Po njihovi izvedbi računajo na močno povečanje pretovora pomembnih blagovnih skupin. Na kontejnerskem terminalu naj bi se letni pretovor povečal z zdajšnjega 1,1 milijona TEU na 1,7 milijona TEU. Med pomembnimi projekti je izpostavila tudi elektrifikacijo pomolov, saj se bodo morale po letu 2029 ladje napajati z obale.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ocenila, da je odprtje terminala pomembno za celo državo, saj je logistika ena pomembnejših gospodarskih panog. Spomnila je, da je bil projekt novega parkirišča za tovorna vozila vključen v program razvoja pristanišča v obdobju 2021-2025, ki ga je potrdila vlada. Ministrstvo za infrastrukturo se je v projekt vključilo z odkupom manjkajočih nepremičnin, ki jih je dalo v uporabo Luki Koper, potem pa je tudi podprlo Luko Koper pri kandidiranju za evropska sredstva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava