Sobota, 25 maj 2024
Iskanje

V Münchnu se danes začenja 186. Oktoberfest

Pivo se je spet podražilo

21. sep. 2019 | 11:31
Dark Theme

V bavarski prestolnici München se bo danes ob 12. uri, ko bo münchenski župan tradicionalno odprl prvi sodček piva, začel 186. Oktoberfest. Festival bo trajal do 6. oktobra, letos pa bodo prvič na prizorišču omejili uporabo električnih skirojev. Za ta korak so se odločili zaradi zaskrbljenosti, da bi se uporabniki z njimi vozili v opitem stanju.

Pivo se bo ponovno podražilo in bo večinoma stalo med 10,8 in 11,8 evra za liter, tako da bo za za 3,11 odstotka dražje kot lani, piše na spletni strani festivala. Ne bo pa se podražilo najdražje pivo Weinzelt, ki ostaja pri 15,9 evra na liter.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja ter času obeh svetovnih vojn.

Vodja prireditve Clemens Baumgaertner je dejal, da se na letošnjem festivalu želijo osredotočiti na raznolikost Oktoberfesta. Poudaril je, da ta prireditev ni zgolj pitje piva, ampak vzdrževanje tradicionalnega duha veselice.

Lani se je festivala udeležilo 6,3 milijona ljudi, kar je 14 odstotkov več kot leta 2017.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava