Sreda, 06 december 2023
Iskanje

Vodja neofašistov se ne bo vrnil v službo na Deželo

Francesco Clun je vodil skvadristični vdor pristašev neofašističnega gibanja CasaPound v dvorano deželnega sveta

Trst |
7. avg. 2020 | 14:22
Dark Theme

Pogodba za določen čas, s katero je Francesco Clun, koordinator neofašističnega gibanja CasaPound za Tržaško, preko agencije za posredovanje delovne sile zaposlen na Deželi Furlaniji - Julijski krajini, se izteče septembra, a zaenkrat kaže, da se kolovodja skrajno desnih prenapetežev ne bo vrnil na službeno mesto. Zaradi torkove »skvadristične« akcije oz. vdora v dvorano deželnega sveta med zasedanjem komisije, ki je razpravljala o vprašanju upravljanja migracijskih tokov, so namreč zanj uvedli disciplinski postopek in ga suspendirali. Očitajo mu kršitev pogodbenih obveznosti.

Predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin pa je napovedal, da se bo v prihodnjih dneh s pristojnimi službami posvetil vprašanju varnosti oz. načina dostopa v palačo na Trgu Oberdan, kjer ima deželni svet svoj sedež, in v kateri je prišlo do skvadrističnega vdora. Po pritiskih iz opozicije Zanin preverja, ali obstajajo osnove za disciplinski postopek proti ligaškemu deželnemu poslancu Antoniu Calligarisu, ki je med prerekanjem z neofašisti izjavil, da bi sam streljal na migrante. Iz opozicijskih vrst nekateri Calligarisa pozivajo, naj odstopi.

Več kot 30 županov iz vseh štirih pokrajin Furlanije - Julijske krajine je podpisalo pismo, s katerim so ostro obsodili torkov neofašistični vdor ter Calligarisovo izjavo: deželnega poslanca pozivajo k odstopu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava