Torek, 23 april 2024
Iskanje

Vohuni v našem telefonu in šolski koledar

V okviru nacionalnega meseca branja Skupaj beremo pripravlja Primorski dnevnik mladinsko stran

Trst |
16. sep. 2022 | 7:04
Dark Theme

Med 8. septembrom in 9. oktobrom v Sloveniji poteka nacionalni mesec skupnega branja pod geslom Beremo skupaj. Primorski dnevnik se kot medijski partner projekta pridružuje dejavnostim in dogodkom za spodbujanje (medgeneracijskega) branja tudi v »zamejstvu«. To bomo sicer počeli na svoj, novinarski način: učencem zadnjih razredov osnovnih šol in učencem drugostopenjskih srednjih šol, njihovim staršem, učiteljem in profesorjem bomo štiri zaporedne tedne v branje ponudili posebno tematsko stran, ki želi mladim približati aktualne teme, jih spodbujati h kritičnemu mišljenju, predvsem pa k branju.

Vohuni v našem telefonu in šolski koledar

Ob tej priložnosti objavljamo danes na sredinskih straneh šolski koledar, ki ga je prispeval Galebov šolski dnevnik, ilustrirala Ajlin Visentin, oblikoval pa Peter Ferluga iz agencije Pika. Lahko ga obesite v razredu ali na svojem domu, saj si želimo, da bi vas spremljal skozi celo šolsko leto.

Na mladinski strani pišemo o »vohunih« v našem pametnem telefonu, predvsem o tem, kako aplikacije na njem beležijo veliko število informacij o naših življenjih. V fizičnem svetu bi bilo tako zbiranje informacij preko aplikacij videti nekako tako: »Predstavljaj si, da ti soseda ali pa prijateljica, ki je ne maraš preveč, stalno sledi. Ve, kam hodiš in s kom se družiš. Ve, kdaj si zamudil v šolo. Izve pa tudi, da si s prijatelji počel, česar se nikomur ne pove. In vsakomur, ki to plača, ta soseda pove vse o tebi in morda prišepne še kaj več,« opozarja Maja Vreča iz Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) in sodelavka Centra za varnejši internet (Safe.si), ki aplikacije primerja kar z vohuni, ki jih imamo v našem telefonu.

Vsakič bomo objavili tudi knjižni nasvet, tokrat pišemo o Zlatih hruškah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava