Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

Vsi štirje ključni podnebni kazalniki lani rekordni

Človeštvu grozi podnebna katastrofa, opozarja generalni sekretar ZN Antonio Guterres

18. maj. 2022 | 11:48
Dark Theme

Vsi štirje ključni podnebni kazalniki so bili lani v kritičnem stanju, saj so dosegli nove rekordne vrednosti, ugotavljajo Združeni narodi v svojem najnovejšem poročilu o stanju podnebja. Energetski sistem ne deluje, je opozoril generalni sekretar Antonio Guterres, kar bi lahko človeštvo prepeljalo v podnebno katastrofo. Koncentracije toplogrednih plinov, dvig gladine morja, temperatura oceanov in njihova zakisanost so bili lani rekordni, so v poročilu zapisali v Svetovni meteorološki organizaciji (WMO), ki deluje v okviru Združenih narodov. Koncentracija ogljikovega dioksida je znašala 413,2 ppm (delcev na milijon), kar je 149 odstotkov več kot v predindustrijski dobi. Kljub pandemiji covida-19 se koncentracije še povečujejo. Na postaji Mauna Loa na Havajih so aprila 2020 izmerili 416,45 ppm, aprila lani 419 ppm, aprila letos pa 420,23 ppm. Gladina morja, ki je bila lani rekordna, se v povprečju od leta 2013 zvišuje za 4,5 milimetra letno. Med letoma 1993 in 2002 se je dvigovala za 2,1 milimetra letno.

Guterres je poročilo označil za žalosten spev človeškega neuspeha pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Globalni energetski sistem je po njegovih besedah zlomljen, kar vodi v podnebno katastrofo. Prenehati je treba z onesnaževanjem s fosilnimi gorivi in pospešiti uporabo obnovljivih virov energije, je opozoril, pred uničenjem našega edinega doma.

Poročilo je potrdilo ugotovitev, da je bilo zadnjih sedem let najtoplejših, odkar spremljajo temperaturo. Povprečna globalna temperatura je bila lani za 1,11 stopinje Celzija toplejša kot v predindustrijski dobi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava