Ponedeljek, 04 marec 2024
Iskanje

Z današnjim dnem zimska oprema za vozila

V Italiji bo obvezna do 15. aprila, v Sloveniji pa do 15. marca 2023

15. nov. 2022 | 7:33
Dark Theme

Z današnjim dnem je tako v Italiji kot v Sloveniji obvezna zimska oprema za motorna vozila, kar pomeni, da morajo biti le-ta opremljena z zimskimi pnevmatikami, kot alternativo pa morajo obvezno razpolagati s snežnimi verigami. V Italiji je zimska oprema obvezna od 15. novembra letos do 15. aprila 2023, pri čemer je možno zimske pnevmatike namestiti oz. hraniti verige v prtljažniku že od 15. oktobra dalje (to je v nekaterih deželah, kot npr. v Dolini Aoste, tudi obvezno) in bo to mogoče podaljšati do 15. maja. Na spletni strani italijanske avtocestne družbe Anas www.stradeanas.it je objavljen tudi seznam cest in avtocest v Furlaniji - Julijski krajini, na katerih je obvezna zimska oprema. V Sloveniji pa bo zimska oprema obvezna do 15. marca 2023 oz. v zimskih razmerah. V obeh državah lahko voznike doletijo slane denarne kazni, če ne poskrbijo za zimsko opremo.

V Sloveniji pravilnik o delih in opremi vozil kot zimsko opremo za motorna vozila določa zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike, če ima vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, morajo v opremi imeti še lopato. Izjema tem pravilom so priobalna območja Slovenije, kjer pa mora biti v tem času profil letnih pnevmatik globok vsaj tri milimetre.

V Italiji pa opozarjajo, da pravilno napihnjene zimske pnevmatike za 15 odstotkov skrajšajo zavorno pot na mokrem ter za kar 50 odstotkov na zasneženem cestišču. Tako zimske pnevmatike omogočajo varno mobilnost skozi vso zimo, pnevmatike zadnje generacije, opremljene s simbolom 3PMSF oz. simbolom gore, ki vsebuje tudi snežinko, nudijo še višji standard glede oprijemljivosti na vozišču, pogona in zaviranja v najbolj kritičnih situacijah, zaradi česar italijansko ministrstvo za trajnostno mobilnost svetuje njihovo namestitev na vsa kolesa. V zadnjih letih se je močno povečalo tudi povpraševanje po t.i. celoletnih pnevmatikah, ki predstavljajo kompromis med zimskimi in letnimi pnevmatikami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava