Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

»Z geostrateško igro so pridobili Izrael in sunitske države«

Nežka Figelj o mirovnem dogovoru med Izraelom, ZAE in Bahrajnom v režiji ZDA

16. sep. 2020 | 12:33
Dark Theme

V Beli hiši je včeraj Izrael podpisal Abrahamov sporazum o normalizaciji odnosov z dvema arabskima državama, Združenimi arabskimi emirati (ZAE) in Bahrajnom. Dogovor s slednjim je dosegel v petek, z Združenimi arabskimi emirati pa avgusta. Z dogovorom so Združeni arabski emirati za Egiptom in Jordanijo postali tretja arabska država – in prva zalivska – z diplomatskimi odnosi z Izraelom, v petek pa je sledil še Bahrajn. Sporazum so poimenovali po preroku Abrahamu, ki ga častijo vse tri glavne vere na Bližnjem vzhodu.

Dogovor, pri katerem so posredovale ZDA, je bil v večjem delu mednarodne skupnosti deležen pohval, manj s strani nekaterih muslimanskih držav, obsodili so ga tudi palestinski predstavniki. Sporazum je pozitivno ocenila tudi 36-letna Nežka Figelj z Oslavja, dolgoletna poznavalka razmer na Bližnjem vzhodu, ki smo jo zmotili v Bruslju, kjer živi in dela, potem ko je nekaj časa delala tudi v Tel Avivu, tako da tamkajšnje dogajanje zelo dobro obvlada. »Ljudje v Izraelu so trenutno kar jezni na premierja Benjamina Netanjahuja, češ da raje razmišlja o politiki in o mirovni pogodbi kot pa o težavah zaradi novega koronavirusa,« pogovor začenja Nežka. Izrael je namreč pravkar naznanil novo tritedensko popolno zaporo, t. i. lockdown, in je trenutno med najbolj prizadetimi državami na svetu.

Nežka Figelj
Nežka Figelj

Z Izraelom sta mirovno pogodbo pred Bahrajnom in Združenimi arabskimi emirati doslej podpisala le Egipt, leta 1979, in Jordanija, leta 1994. Trump napoveduje, da bodo zdaj sledile tudi druge države. Kdo bi lahko bil naslednji?

Na Bližnjem vzhodu je velika napetost med šiitskimi državami, kakršen je Iran, in sunitskimi državami, kot sta Savdska Arabija in Bahrajn. V Bahrajnu so sicer le vladarji suniti, medtem ko je populacija večinoma šiitska. Izrael išče zavezništva, s katerimi bi slabil Iran, torej s sunitskimi državami. Ravno zaradi tega bi Savdska Arabija lahko bila prihodnja država, s katero bi podpisal mirovno pogodbo. Že s pogodbo, ki so jo sklenili z ZAE, dovoljujejo, da letala letijo čez Savdsko Arabijo, kar je velik korak naprej. Poleg tega gre za veliko, močno in bogato državo, to pa zahteva več pogajanja. Savdska Arabija si je npr. v preteklosti prizadevala za Palestince, tako da bi moral v tem primeru Netanjahu sprejeti nekaj kompromisov. S Savdsko Arabijo pa bi Izrael gotovo povečal svoj vpliv na Bližnjem vzhodu, kjer noče biti izoliran kot edina judovska država. Tako Izrael in Savdska Arabija kot ZDA, ki so v tej pogodbi odigrali pomembno vlogo, vidijo Iran kot največje zlo. Pogodba nedvomno slabi Iran, saj je bil doslej geografsko oddaljen od Izraela, razdalja pa se je zmanjšala zaradi mirovne pogodbe z ZAE. Hkrati bodo lahko Združeni arabski emirati kupovali orožje od ZDA, ki ga bodo lahko nato uporabljali proti Iranu. S to geostrateško igro so gotovo pridobili Izrael in sunitske države.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava