Nedelja, 07 avgust 2022
Iskanje

»Za stabilnost bi morala skrbeti Evropa, ne pa ZDA«

Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika, o vojni v Ukrajini, o tisti v Jugoslaviji in o Sloveniji ter njenem (ne)sprejemanju beguncev

31. mar. 2022 | 6:25
Dark Theme

»Vse se je zgodilo dobesedno čez noč. Zvečer, v sredo, 23. februarja, je bil Kijev svetlo mesto, polno luči in ljudi, ki so uživali v mestnem življenju. V četrtek zjutraj je začelo mesto ugašati, v petek je bilo ugasnjeno,« izbruh vojne v Ukrajini opiše Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika, ki je že večkrat poročal z vojnih žarišč.

V intervjuju za Primorski dnevnik je Hladnik Milharčič kritično spregovoril o trditvah, da je ruski napad na Ukrajino »prva vojna v Evropi po drugi svetovni vojni«. »Bodimo resni. A ni bilo 100.000 mrtvih v Bosni dovolj? Kaj pa Vukovar? Sarajevo? Mostar? To ni zadosti?« Novinar meni, da ideja za prepustitev odgovornosti za stabilnost v svetu Združenim državam Amerike »mogoče ni bila modra« in da bi morala za stabilnost pri sebi doma poskrbeti Evropa sama.

Slovenija, za katero Hladnik Milharčič pravi, da je »nerazvita demokracija, ki ima težave s procesiranjem tega, kaj pomeni demokratični ustroj družbe«, nima problemov s sprejemanjem beguncev. Težave s tem ima država oz. njene institucije, ki so toge in povzročajo probleme, namesto da bi jih reševale, je prepričan novinar.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava