Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Konec skupne poti!

1. mar. 2017 | 22:48
Dark Theme

Sivitz Košuta je zaplaval v trenerske vode, Farnetija pa tačas bolj mikajo kajutne jadrnice. Odslovila sta se tudi od jadrnice, ki sta jo slovesno krstila leta 2015. Zdaj je beli »Presidente« že nekje v Franciji.
Uspešne zgodbe Čupinih jadralcev je torej konec. »V danih pogojih ne moreva nadaljevati. Ob pomanjkanju denarnih sredstev za res vrhunsko pripravo je tu tudi mačehovski odnos zveze. Pogovoril sem se tudi s predsednikom zveze, a pri njem nisva dobila nikakršnega zagotovila,« je razloge o odločitvi o koncu kariere strnil Farneti. Brez podpore zveze, ki bi med drugim lahko tudi pospešila vključitev v eno izmed vojaških ekip, pa ne moreta nadaljevati. Pri 26 letih si najbrž želita tudi nekaj finančne samostojnosti, kar bi jima zagotovila samo redna služba. V vrhunskem športu bi »samostojnost« zagotovilo mesto v vojaški ekipi ali pa mogočni sponzor. Ker pa so vrata vojaških ekip ostala zaprta, mogočnega sponzorja pa nista dobila, sta se morala racionalno odločiti za prekinitev kariere. »V novo olimpijsko kampanijo bi šla le, če bi se lahko jadranju posvečala 100 %, saj si sicer zadnji. Ne moreva pa več jadrati brez nikakršnega povračila stroškov in živeti še naprej na plečih staršev. Nenazadnje prejemajo povračila tudi igralci amaterskih ekip, midva z Jašem pa ničesar,« je priznal Sivitz Košuta.
Oba jadralca sicer ne izključujeta, da bi se ob primernih pogojih znova vrnila na dvosed. A je to le želja, ki ima tačas res malo otipljivega. V mesecih pred dokončno odločitvijo sta sicer razmišljala tudi o nastopu kot slovenska državljana, a bi »selitev« pomenila, da bi si status, ki sta si ga izborila v prejšnjih letih, morala ponovno pridobiti, prav tako pa ne bi nastopala več za matični klub, ki jima je v teh letih nudil veliko pomoč. »Vse, kar sva dosegla, je nenazadnje tudi uspeh kluba, ki je omogočil, da sva jadrala do danes. Čupa se je kosala z močnejšimi in bogatejšimi klubi, zbrala pa je kar nekaj lovorik, ki nam jih zavidajo tudi bogatejši klubi,« je še povedal Sivitz Košuta.
Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti sta svojo športno pot začela pri Čupi pri osmih letih. Oba sta izstopala že v razredu optimist in že v otroškem razredu nabirala pomembne mednarodne izkušnje na svetovnih in evropskih prvenstvih. Leta 2005 sta prestopila v dvosed 420, kjer sta leta 2007 presenetila z bronom na evropskem članskem prvenstvu. Že isto leto sta se preizkusila v olimpijskem razredu 470. Leta 2012 sta v mladinski konkurenci osvojila svetovni, evropski in državni naslov. Z neizmerno voljo in predanostjo sta se vse do lani prebijala tudi v članski konkurenci, kjer pa željenega olimpijskega nastopa naposled nista dosegla. Teden po največjem razočaranju kariere pa sta vendarle reagirala in na evropskem članskem prvenstvu lani aprila dosegla višek kariere, bronasto kolajno. Pred koncem kariere lani oktobra sta pod vodstvom trenerja Matjaža Antonaza osvojila še državni naslov.
Več v današnji (četrtkovi) tiskani izdaji našega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava