Petek, 29 marec 2024
Iskanje

Pred 60 leti izseljeniški val iz Trsta v Avstralijo

15. mar. 2014 | 18:46
Dark Theme

V občinski razstavni dvorani na Velikem trgu so slovesno odprli razstavo, posvečeno tržaškim izseljencem v Avstralijo. Razstavo so odprli ob 60. obletnici odhoda ladje Castel Verde, s katero je 15. marca leta 1954 odplulo prvih nekaj sto tržaških emigrantov.
To je bilo prvo iz vrste čezoceanskih potovanj, saj se je prvim emigrantom v naslednjih sedmih letih po statističnih podatkih pridružilo še več kot 20 tisoč drugih. S Tržaškega je takrat odšla v bistvu desetina prebivalstva, med izseljenci pa je bilo tudi mnogo Slovencev. Bilo je to obdobje, ko je propadla zamisel o Tržaškem svobodnem ozemlju in je Trst prešel pod Italijo. Eni so torej zapustili mesto iz ideološko-političnih razlogov, medtem ko so drugi odšli iz ekonomskih razlogov in šli iskat delo in novo življenje v Avstralijo.
Kar tretjina izseljencev v Avstralijo je bila slovenske narodnosti. To je mnenje tržaškega zgodovinarja Alekseja Kalca, ki je pred časom objavil daljše poročilo o tem fenomenu na spletni strani avstralskih Slovencev www.glasslovenije.com.au pod naslovom Iz Trsta v Avstralijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava