Petek, 26 april 2024
Iskanje

Podgane na nabrežju: mačke ali podganji terier?

11. sep. 2018 | 16:16
Dark Theme

Podgane se predrzno vedno bolj množično pojavljajo na Velikem trgu. Posebno naj bi jim ugajale gredice na tržaškem nabrežju, v neposredni bližini prefekture. Tovrstna podganja predrznost si je včeraj prislužila osrednjo vlogo na zasedanju šeste občinske komisije za okolje.
Vsebino resolucije proti pojavu podgan in miši na Velikem trgu je podrobno in s pravo bero barvitih detajlov orisal občinski svetnik Bruno Marini (Forza Italia). Sam naj bi se večkrat podal na nočne sprehode in opazoval dogajanje v gredicah. Po njegovem mnenju gre za pravo nedopustno sramoto iz higienskega in zdravstvenega vidika, ki hudo škoduje tudi neizpodbitnem čaru Trsta. Ukrepi so torej nadvse nujni. Ni izključil niti uporabe mačk, ki bi polovile vse starodavne sovražnike. Bolj kot mačke pa naj bi bil po predlogu svetnika Gianrossana Gianninija (Gibanje petih zvezd) umesten poseg posebne pasme ameriških psov, imenovane podganji terier. Slikovito ime naj bi mu po nekaterih govoricah nadel nekdanji predsednik ZDA Theodore Roosevelt, saj je enkrat za vselej rešil problem miši in podgan v Beli hiši.
Občinski odbornik Lobianco je sicer bil nekoliko skeptičen nad obemi »živalskimi predlogi«. Nepremišljeno ravnanje občanov še dodatno otežkoča zaskrbljujoče stanje. Postavili so približno 1500 pasti, več kot 700 pa so jih posamezniki ukradli, pokvarili ali pa jim odvzeli vabo. Poudaril je, da se problema nameravajo lotiti še bolj korenito in sistematično.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava