Sreda, 12 december 2018
Iskanje

»V Trstu ni prostora za skvadriste CasaPound«

11. okt. 2018 | 17:02
Dark Theme

V Trstu ni prostora za skvadriste gibanja CasaPound. Na to vse glasneje opozarjajo mnogi - predstavniki organizacij, združenj, sindikatov, kolektivov, skupin in posamezniki, ki se prepoznavajo v antifašističnem, antirasističnem in antiseksističnem Trstu. Kakor sta v njihovem imenu v kavarni Knulp povedala Daniela Antoni in Riccardo Laterza, je v tem trenutku treba složno nastopiti proti fašistični in reakcionarni ideologiji, ki se tačas uveljavlja tako na državni kot žal tudi na deželni ravni in nastopiti za zaščito vrednot kot je antifašizem, na katerem temelji italijanska ustava.
Neofašisti CasaPound napovedujejo za 3. novembra shod, s katerim želijo proslaviti italijansko zmago v prvi svetovni vojni. Da gre za strumentalizacijo tragične strani zgodovine - vojne, ki je v imenu nacionalizma skušala uničiti kulturno, socialno, zgodovinsko in gospodarsko bogastvo, s katerim se je do tedaj ponašalo mesto, sta poudarila. Zato vabijo vse z antifašističnim DNK 3. novembra k udeležbi drugega shoda, ki bo ob 15. uri štartal od Sv. Jakoba. Kod naj bi se antifašisti spustili v mesto, je sicer še treba definirati, saj se tačas menijo s prefekturo in kvesturo: v načrtih je shod občanov iz različnih koncev sveta po mestnih ulicah s postajanjem tam, kjer so fašisti in nacisti pobili ljudi - na Trgu Oberdan, na primer, kjer je bila nemška komanda SS, pri Narodnem domu, v Ulici Ghega pred konservatorijem Tartini. »Trst je mesto Rižarne, nočemo doživeti spet nove žalitve, ki bi jo lahko umrlim zadalo fašistično nevarno korakanje po ulicah.«

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo