Torek, 16 april 2024
Iskanje

Refošk in prijatelji v Montecarlu

6. nov. 2018 | 17:11
Dark Theme

V restavraciji Montecarlo v Ulici San Marco pri Sv. Jakobu je včeraj (v ponedeljek) mrgolelo ljubiteljev rdeče oz. črne kapljice. Upravitelj restavracije Emilio Cuk je z združenjem Bever Forever Organizescion in tržaškim Združenjem kuharjev že drugič priredil prireditev Refosco and Friends, se pravi refošk in prijatelji oz. degustacijo refoška in drugič črnih vin - terana, pignola, schioppettina, tazzelenghe - od Krasa do slovenske in hrvaške Istre mino Brd do Videmskega.
Na prireditvi je od 13. ure vse do poznega večera sodelovalo 33 proizvajalcev, ki je degustatorjem ponudilo kar 68 različnih žlahtnih črnin. »Toliko jih je, ker so sodelujoči s seboj prinesli svoja najboljša vina različnih letin in različnega postopka pridelave,« je povedal gostitelj in pobudnik Cuk, ki je ugotavljal, da je kraških vin tokrat manj, saj je prireditev sovpadala z obiskom prvega moža Slow Fooda Carla Petrinija; napovedal je, da bodo konec marca počastili kraljico malvazijo.
Dober je bil tudi odziv obiskovalcev tako krajevnih izvedencev - strokovnjakov, enologov in someljejev - kot strastnih ljubiteljev in gostincev iz res vseh koncev dežele in slovenske Primorske, ki so ob vinu lahko segli tudi po izvrstnih dobrotah, ki jih je ponudil Cuk s priznano kuharsko ekipo. Iz kuhinje je dišalo po ječmenu s klobaso kožarico in hrenom, istrskih fužih z razkoščičeno kokošjo, fižolovi mineštri, pašti v ovčji omaki, »po tradicionalnih jedeh v sodobni preobleki, ki se povsem skladajo z rdečim vinom.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava