Petek, 10 julij 2020
Iskanje

Draga 2019: letos tudi spletna povezava

Od 30. avgusta do 1. septembra na Opčinah 54. študijski dnevi

28. avg. 2019 | 14:34
Dark Theme

Od 30. avgusta do 1. septembra bodo pod šotorom v parku Finžgarjevega doma na Opčinah potekali 54. študijski dnevi Draga 2019 v organizaciji Društva slovenskih izobražencev, katerim bo letos mogoče slediti tudi v streaming povezavi preko spletne domene www.draga-dsi.org - tukaj link, preko naslova elektronske pošte info@draga-dsi.org pa bo mogoče že med potekom predavanja poslati morebitna vprašanja za razpravo. Posnetki predavanj bodo tudi v nadaljevanju na voljo na spletu v različnih resolucijah.

V znamenju te tehnološke novosti bo torej potekala letošnja Draga, katere program so danes dopoldne predstavili na sedežu DSI v Trstu. Kot je dejal predsednik društva Sergij Pahor, se organizatorji vsako leto držijo vprašanj, ki so jih vedno žulila, v prvi vrsti vprašanj slovenskega jezika in identitete, za kar je še posebej pomembna šola, v kateri pa danes govoriti o slovenski identiteti postaja že nerodno zaradi prisotnosti velikega števila učencev iz mešanih zakonov. Temu je posvečeno prvo predavanje, ki bo 30. avgusta ob 16.30, ko bo pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni govorila na temo Govorim - govorimo slovensko, zavedanje izbire in razumevanje odločitev. Isti dan bo ob 19. uri na sporedu predvajanje dokumentarno-igranega filma Marka Sosiča Karmela, posvečenega Karmeli Kosovel, sestri pesnika Srečka Kosovela.

Drugo predavanje, z naslovom Slovenstvo in Evropa, bo na sporedu 31. avgusta ob 16.30, protagonist pa bo vsestranski slovenski kulturni delavec iz Pariza Evgen Bavčar, ki ga je Sergij Pahor označil za velikega Slovenca in velikega Evropejca, razmišljal pa bo o slovenski narodni in kulturni identiteti skozi težke eksistenčne preizkušnje.

Draga 2019 bo dosegla svoj višek in se zaključila 1. septembra, ko bo ob 9. uri maša za udeležence študijskih dni, ki jo bo daroval duhovnik in publicist Božo Rustja, ki bo ob 10.30 tudi predaval na temo Upanje človeka in kristjana sredi nasprotij današnjega časa. Šlo bo za to, kako stopiti v dialog s svetom, ki je vse manj krščanski in vse manj usmerjen v duhovnost, je dejal Pahor. Ob 16. uri pa bo diplomat in bivši ustavni sodnik Ernest Petrič govoril na temo Problemi in odprta vprašanja Slovenije po neodvisnosti in bo po Pahorjevih besedah podal kritičen pogled o sedanjem stanju oz. o tem, kaj ovira razvoj slovenske države in družbe.

V okviru Drage 2019 bodo 1. septembra ob 15.30 tudi podelili osmo Peterlinovo nagrado, ki jo bo letos prejel lektor, literarni kritik in specialist za gledališki jezik Jože Faganel. Udeležencem bo na voljo tudi vsakoletni zbornik s predavanji in razpravami prejšnje Drage, tokrat z naslovom Pluralizem po slovensko.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo