Četrtek, 09 julij 2020
Iskanje

»Jedrska energija ostaja najbolj varen vir energije«

Intervju s slovenskim jedrskim strokovnjakom Tomažem Žagarjem

Trst |
17. nov. 2019 | 8:03
Dark Theme

Promocija jedrske energije kot rešitve za omejevanje podnebnih sprememb je bila glavna tema včerajšnjega srečanja na Tehničnem zavodu A. Volta, kjer so se zbrali mednarodni jedrski strokovnjaki. Namen srečanja, ki ga je organiziral Odbor za jedrsko energijo in razum in je bil vključen v sklop pobud proEsof, je bil promocija priložnosti, ki jih jedrska tehnologija nudi pri zmanjševanju emisij v energetiki, industriji in pri končnih izdelkih. Jedrska energija je namreč eden ključnih nizkoogljičnih virov energije v energetski mešanici prihodnosti in pomemben del rešitve v boju za zmanjšanje podnebnih sprememb.

Med predavatelji je bil tudi predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije dr. Tomaž Žagar, ki je spregovoril o okoljskih in ekonomskih prednostih jedrske energije. Ob robu strokovnega posveta smo s slovenskim strokovnjakom poklepetali o prihodnosti jedrske energije, novih izzivih in možnosti gradnje dodatne jedrske elektrarne v Krškem. In dobili potrditev, da je splošno razumevanje javnosti o jedrski energiji izrazito pomanjkljivo in nagnjeno k hitrim zaključkom. Novice, povezane z jedrsko tehnologijo, ki pridejo v javnost, so običajno zelo negativne in povezane z jedrskim orožjem. Posledično se velik del javnosti boji vsega, kar je povezano z jedrsko tehnologijo. A to razmišljanje je napačno, je prepričan slovenski strokovnjak ...

Kako vidite prihodnost jedrske energije?

Pozitivno. Jedrska energija je del čiste mešanice, ki izpolnjuje vse pogoje, ki jih rabimo za razogljičenje sistema. Razogljičenje pomeni opustitev fosilnih virov energije: opustitev premoga, nafte in tudi zemeljskega plina. Ko govorim o razogljičenju, ne mislim le na sistem oskrbe z električno energijo, ampak tudi na energijo za transport, ogrevanje. Človeške potrebe po energiji so se namreč močno povečale. Poraba električne energije raste hitro, novi proizvodni obnovljivi viri energije je ne dohajajo.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo