Torek, 21 maj 2024
Iskanje

Krožek Kru.t: kljub pandemiji bogato delovanje

Krožku je v letu 2020 uspelo izvesti velik del načrtovanih dejavnosti

Trst |
30. jun. 2021 | 10:38
Dark Theme

Krožek Kru.t, ki je preteklega 10. junija imel občni zbor, je tudi v tem dolgem neobičajnem obdobju, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, posvečal posebno pozornost predvsem odraslim in starejšim. V danih okoliščinah je razvejano deloval na socialnem, kulturnem, rekreacijskem in vsesplošno družbenem področju. Zaradi ukrepov, ki jih je morala sprejeti italijanska vlada za zajezitev širjenja covida-19, se je med letom posluževal novih oprijemov: izobraževanja na daljavo, razvijanja komunikacije preko spletnega omrežja, vežbanja računalniške sposobnosti in znanja ter spoznavanja zanimivosti v neposredni bližini oz. na deželnem ozemlju. Zahvaljujoč se požrtvovalnosti in trudu skupine prostovoljcev ter občasnih in stalnih sodelavcev, je društvu uspelo v letu 2020 izvesti velik del načrtovanih dejavnosti, nekatere seveda s časovnim zamikom.

Uslužbenci in prostovoljci so npr. po telefonu ali preko whatsappa ostali na vezi z večjim delom društvenih članov, nastal je tudi projekt Klic v stiski, s pomočjo katerega so s telefonskimi klici in spodbudnimi pogovori nudili stik za strokovno in psihološko pomoč. Poleg tega je stekla tudi nabirka za Solidarnostni sklad za razreševanje najhujših stisk in potreb. V sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico je zaživela pobuda Knjiga na dom-knjiga v objem, preko katere so starejše osebe lahko koristile brezplačno izposojo knjig z dostavo na dom.

V teku leta je Kru.t izvedel številne kulturne dogodke, ki jih je imel v programu, ko se je zdravstvena slika zboljšala in so ukrepi dovoljevali, pa je izpeljal nekaj izletov in termalnih bivanj, zdaj ima že prijavljeno skupino za morsko letovanje na Cresu v juliju in zbira prijave za termalno bivanje v termah Dobrna konec avgusta, snuje pa še druge krajše pobude in spoznavalne sprehode, enodnevne izlete in večdnevne ekskurzije. Nadaljuje tudi s projektom Ljudska in narodna pesem, ki se bo zaključil konec leta 2021, konec maja pa je Kru.t oddal prošnjo za projekt Erasmus+, ki predvideva večmesečne delavnice in tečaje za računalniško opismenjevanje odraslih in starejših, tečaje komunikacije po spletu, varnega deskanja po internetnih virih in tečaje jezikov po spletu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava