Četrtek, 09 april 2020
Iskanje

Pol stoletja po Stonewallu v Trst prihaja parada ponosa

Parada ponosa FVG Pride bo po tržaških ulicah potekala v soboto, 8. junija

Trst |
30. maj. 2019 | 19:04
Dark Theme

»Na paradi so dobrodošli vsi, ki so prepričani, da je treba človekove in državljanske pravice varovati,« je včeraj na uradni predstavitvi prve tržaške parade ponosa FVG Pride, ki se bo po ulicah vila v soboto, 8. junija, povedala Antonella Nicosia, predsednica tržaško-goriškega društva Arcigay Arcobaleno. »Pravice namreč niso nikoli za vselej izborjene, vedno si je treba prizadevati za njihovo ohranitev. In to velja za vse, ne le za LGBT+ skupnost,« meni Nicosia.

V newyorškem Greenwich Villageu so pred petdesetimi leti vzniknile demonstracije LGBT skupnosti proti policijski represiji, ki so se v zgodovino zapisale kot Stonewallski upor. Šlo je za prelomen dogodek, saj je pripeljal v organizirano gibanje gejev in lezbijk in v boj za pravice LGBT skupnosti v ZDA. Pol stoletja zatem bo v Trstu prvič parada ponosa, žal pa ni mogoče reči, da je občinska uprava dogodek sprejela z odprtimi rokami, saj so upravitelji odločili, da paradi ne bodo dodelili pokroviteljstva (so pa ga zato dodelile občine Dolina, Milje, Zgonik, Ljubljana in še katera). A nič zato: podporniki parade FVG Pride se bodo 8. junija vseeno zbrali ob 14.30 na Trgu Libertà, od koder se bo pisana množica – organizatorji pričakujejo sedemtisoč ljudi – podala na sprehod po tržaških ulicah, ki pa bo več kot samo brezskrben sprehod.

Razpored preddogodkov je objavljen TUKAJ, novice pa lahko spremljate tudi na Facebooku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako doma najraje preganjate čas?

17. mar. 2020 | 16:55
Gledam TV
Berem
Rešujem križanke
Kuham in pečem
Pospravljam
Poslušam glasbo
Se posvečam otrokom
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo