Petek, 19 april 2024
Iskanje

Sprehajali so se z baronom in plemkinjo

Na Slofestu sta oddelek za mlade bralce NŠK in Slovensko stalno gledališče najmlajše in njihove starše peljala na zgodovinsko obarvan sprehod

Trst |
16. sep. 2023 | 19:15
Dark Theme

V običajnem vrvežu, ki ob vikendih preplavi Veliki trg, se je danes dopoldne med številnimi mimoidočimi znašel tudi za današnje čase neobičajni plemeniti mož, baron Žiga Zois. Pripotoval je v 21. stoletje, da bi otrokom pripovedoval živahne zgodbe o slovenski prisotnosti v mestu in zanimive drobce iz tržaške zgodovine. V tej navdušujoči, a kar zahtevni pustolovščini pa ni bil sam, na krajšem sprehodu od Vodnjaka štirih celin do pomola Audace, ki je za marsikaterega Slovenca še danes pomol sv. Karla, ga je spremljala plemkinja Maria Isabella Marenzi.

Oddelek za mlade bralce Narodne in študijske knjižnice ter Slovensko stalno gledališče sta si za šesti Slofest zamislila čisto posebno presenečenje za najmlajše. Navdih in motive sta črpala v knjigi Eveline Umek Sprehod z baronom (Mladika, 2000). V vlogi znamenitega slovenskega mecena je nastopil Danijel Malalan, v tisti plemkinje Marenzi pa Ivana Soban, ki je nadomeščala Niklo Petruško Panizon.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava