Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Varnost je svoboda

Poslanec Emanuele Fiano na tržaškem festivalu demokratov na sedežu SKD Barkovlje

7. sep. 2019 | 16:52
Dark Theme

Varnost državljanov in občutek varnosti sta ločeni vprašanji, čeprav povezani. V zadnjih 24 mesecih je bilo žrtev hujšega ali lažjega kaznivega dejanja 20 odstotkov državljanov. Toda v Italiji kar 60-65 odstotkov ljudi ima vtis, da živi v nevarnem okolju. Teh 45 odstotnih točk razlike med realnim stanjem in občutki prebivalcev predstavlja poglaviten element za razumevanje italijanske politike v zadnjem obdobju.

To je povedal poslanec Demokratske stranke in predsednik foruma za varnost in obrambo Emanuele Fiano med daljšo razpravo na okrogli mizi, ki je bila v petek zvečer v okviru festivala demokratov l'Unità na sedežu Slovenskega kulturnega društva Barkovlje. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o varnosti, sodelovali pa so tudi sindikalni predstavniki policijskih sindikatov Siulp, Sap in Uil Sicurezza.

Zadnje leto je minilo v znamenju propagande, je poudaril Fiano. Pojem varnosti so uporabili zgolj v politične namene in ga vezali izključno na vprašanje ladij nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante na morju. V ta namen je notranji minister Matteo Salvini zahteval zaprtje pristanišč, s tem pa tudi kršil mednarodno konvencijo, ki obvezuje kapitane ladij, da rešijo brodolomce in jih pripeljejo v najbližje varno pristanišče. Za novo vlado je varnost predpogoj za svobodo državljanov, je poudaril Fiano.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo