Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Varnost je svoboda

Poslanec Emanuele Fiano na tržaškem festivalu demokratov na sedežu SKD Barkovlje

7. sep. 2019 | 16:52
Dark Theme

Varnost državljanov in občutek varnosti sta ločeni vprašanji, čeprav povezani. V zadnjih 24 mesecih je bilo žrtev hujšega ali lažjega kaznivega dejanja 20 odstotkov državljanov. Toda v Italiji kar 60-65 odstotkov ljudi ima vtis, da živi v nevarnem okolju. Teh 45 odstotnih točk razlike med realnim stanjem in občutki prebivalcev predstavlja poglaviten element za razumevanje italijanske politike v zadnjem obdobju.

To je povedal poslanec Demokratske stranke in predsednik foruma za varnost in obrambo Emanuele Fiano med daljšo razpravo na okrogli mizi, ki je bila v petek zvečer v okviru festivala demokratov l'Unità na sedežu Slovenskega kulturnega društva Barkovlje. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o varnosti, sodelovali pa so tudi sindikalni predstavniki policijskih sindikatov Siulp, Sap in Uil Sicurezza.

Zadnje leto je minilo v znamenju propagande, je poudaril Fiano. Pojem varnosti so uporabili zgolj v politične namene in ga vezali izključno na vprašanje ladij nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante na morju. V ta namen je notranji minister Matteo Salvini zahteval zaprtje pristanišč, s tem pa tudi kršil mednarodno konvencijo, ki obvezuje kapitane ladij, da rešijo brodolomce in jih pripeljejo v najbližje varno pristanišče. Za novo vlado je varnost predpogoj za svobodo državljanov, je poudaril Fiano.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo