Ponedeljek, 04 marec 2024
Iskanje

Z bogatejšim vodnikom po slovenskem Trstu

V Tržaškem knjižnem središču so predstavili novo izdajo vodnika Kako lep je Trst, ki je pri ZTT izšla enajst let po prvi

Trst |
5. dec. 2023 | 19:08
Dark Theme

Turiste, domačine in ostale obiskovalce Trsta bo po mestu in okolici po novem spremljal nov vodnik Kako lep je Trst, ki je novembra izšel pri Založništvu tržaškega tiska. Velik uspeh je dosegel že na novembrskem Slovenskem knjižnem sejmu, zdaj pa ga bodo lahko ponujali tudi v Tržaškem knjižnem središču, kjer so morali v zadnjih nekaj letih razočarati kupce, ker je bil prvi vodnik razprodan, je bilo slišati na ponedeljkovi predstavitvi. V Tržaškem knjižnem središču se je z avtoricama prenovljene in razširjene izdaje vodnika, vodičko Eriko Bezin in novinarko Poljanko Dolhar, pogovarjala Antje Gruden, ki je imela pri novi izdaji vlogo koordinatorice.

Nova izdaja vodnika Kako lep je Trst (FOTODAMJ@N)
Nova izdaja vodnika Kako lep je Trst (FOTODAMJ@N)

»Ideja za prvi vodnik se je porodila že pred 20 leti, ko sem delala s turisti na terenu,« je pojasnila Erika Bezin. Poljanka Dolhar pa je dodala, da se je sama »naveličala ponavljati, da so tudi v Trstu Slovenci in odgovarjati na vprašanja, kako to, da govorimo tako dobro slovensko«. »Veliko o tržaških Slovencih je že bilo napisanega, a bolj v specifični literaturi,« je dodala.

Že od začetka sta se avtorici sicer odločili, da izdelata vodnik, ki bi vključeval vse pomembne turistične točke s poudarkom na slovenskem Trstu in nekaterih osebnih zanimanjih. »Na začetku je bilo težko najti gradivo, vse citate, ki smo jih vključile v knjigo. Mesto smo namreč želele prikazati na 360 stopinj,« je pojasnila Bezin. V vodniku sta želeli prikazati tudi, kaj se dogaja v neposredni bližini čez mejo, a sta morali te vsebine omejiti, saj sta vendarle pripravljali vodnik po Trstu. Ker pa meje danes dejansko ni več, bralec najde nekaj podatkov tudi o Sečoveljskih solinah, Štanjelu in še čem.

Med novostmi v knjigi je Poljanka Dolhar omenila izbor tržaških lokalov, ki ga je sicer imel že prejšnji vodnik, a sta ga avtorici tokrat po osebnem okusu še nekoliko razširili. »Všeč so mi barvni vložki, ki v drugih vodnikih ne bi našli svojega mesta,« je dodala. Erika Bezin pa je izpostavila, da sta dodajali nove elemente v slovensko pot in nove zgodovinske zanimivosti.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava